Podkovářská legenda: Pro koně jsou podkovy stejně důležité, jako pro atleta tretry

Václav Ráliš je už šestou generací podkovářů (zdroj: ČT24)

S Velkou Pardubickou jsou spojena jména slavných žokejů i vítězných koní, v pozadí ale stojí i jedno méně nápadné. Pardubický podkovář Václav Ráliš už téměř 40 let chystá „obutí“ dostihovým koním pro jejich velký den. Také v letošním 126. ročníku bude mít Václav Ráliš mezi 15 startujícími svého vyslance. Hnědáka Universe of Gracie koval pár dnů před startem.

„Pro koně jsou podkovy to samé jako pro atleta tretry. Musíte to napasovat koni na míru,“ popisuje podkovář. Jeho rodina se tomuto povolání věnuje po desetiletí, Václav Ráliš je podkovářem už v šesté generaci. Vystudovaný inženýr zběhl ze stavebnictví.

Vyučil ho jeho otec, který patřil mezi podkováři k legendám a koval desítky vítězů slavného pardubického dostihu. Mladší Václav se na pardubické závodiště poprvé přišel podívat ve třech letech. 

Také on už ale obouval šest vítězů Velké Pardubické, třeba trojnásobného šampiona Peruána. Jeho hliníkové podkovy si pak schoval na památku. 

Koně před dostihem obouvá nejlépe až v týdnu před startem. A uznání se mu dostává i od trenérů: „Hlavně v překážkovém dostihu nesmí kůň klouzat. A Ráliš má, co se týče ortopedie, výborný cit,“ dodává dostihový trenér Jiří Janda.