Šéf strážníků házel peníze z parkovacích automatů do těch výherních. Dostal čtyři roky

Za zneužití pravomocí dostal bývalý ředitel městské policie Šternberku Pavel Pospíšil čtyři roky vězení. Olomoucký okresní soud předvolal Pospíšila kvůli zneužití financí vybraných z parkovacích automatů. Použil je na hazard, byl totiž závislý na automatech. Svým jednáním podle rozsudku způsobil městu škodu přesahující 1,3 milionu korun. Soud mu navíc na čtyři roky zakázal činnost ve veřejných funkcích a městu má zaplatit 613 tisíc korun.

Pospíšil se na místě proti rozsudku odvolal, žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Obhájkyně chtěla dosáhnout zproštění obžaloby, státní zástupce navrhoval jen podmíněný trest. Obhájkyně navíc tvrdila, že neporušil žádný právní předpis. Vyčíslená škoda podle ní navíc vychází pouze z tvrzení města. Stejně jako Pospíšila ji nepodmíněný trest viditelně překvapil. 

Starosta Šternberka Stanislav Orság řekl, že náhradu škody město očekávalo. Poukázal na to, že obviněný, který působil řadu let ve veřejných funkcích, svým jednáním město poškodil. „Je to fatální selhání. U takového člověka měla být záruka, že půjde lidem vzorem. I město Šternberk ztratilo něco ze svého kreditu,“ namítl starosta.

Ke zpronevěře ho prý donutila závislost

Odsouzený měl své pravomoci zneužívat od podzimu roku 2012 do začátku roku 2015. Pro svou potřebu v první fázi používal 722 tisíc korun. Peníze posléze vkládal na účet města později, aby schodek zakryl. Od konce roku 2013 podle soudu upravoval údaje o výběrech peněz a přes 650 tisíc korun si nechal. Originální lístky z výběru peněz přitom zničil.

Bývalý ředitel policie ve Šternberku se k činu přiznal. Uvedl, že jej jeho závislost na automatech srazila na kolena. Podrobil se léčení a své dluhy hodlá splatit. Podle soudu však jeho doznání není úplné, trestnost svého činu totiž popíral. Pospíšilovi hrozilo tři až deset let.

Trestní oznámení na něj podalo po kontrole vedení radnice, ve své funkci již skončil. Pospíšil byl zároveň jako kandidát za Sdružení nezávislých kandidátů Společně pro Šternberk a hnutí ANO členem rady města a také zastupitelem, z funkcí již odstoupil. Ve vedení města byl přitom řadu volebních období.

Pospíšil čeká na rozhodnutí soudu (zdroj: ČT24)