Kolem Ralska by mohla vzniknout ukázková divočina jako na Aljašce

Kolem Ralska by mohla vzniknout ukázková divočina jako na Aljašce (zdroj: ČT24)

Lesy v bývalém vojenském prostoru Ralsko jsou experty považované za výjimečnou lokalitu. Mohly by se tak stát součástí projektu takzvaných mezinárodních modelových lesů, v nichž se šetrné lesní hospodářství propojuje s maximálním možným zachováním přírodních hodnot. „Je to ten princip trvale udržitelného lesního hospodaření, o který se snažíme. Zároveň se pokoušíme neomezovat ani aktivity lidí,“ vysvětlila Šárka Halamová z Lesů ČR.

Motto Lesnického parku Bezděz založeného před pěti lety je ‚Území pro přírodu i pro lidi‘. Za dobu jeho fungování tak v lesích vzniklo turistické značení a roste síť cyklotras. Největšími majiteli lesů a jedním ze zakladatelů parku jsou Vojenské lesy. Do plánu šetrného hospodaření se ale zapojily i státní lesy a několik měst, pod které část oblasti spadá.

Lesnický park má rozlohu téměř 18 000 hektarů. Kromě míst, kde se běžně těží, jsou v něm i lokality díky desítkám let izolace prakticky nedotčené. „Je zde národní přírodní rezervace Pecopala, je tady přírodní rezervace meandry Ploučnice, malý a velký Bezděz,“ vyjmenoval ředitel Vojenských lesů Mimoň Roman Vohradský.

Proto se tu lesníci snaží spolupracovat i s ekology. Podle Miroslava Pechy, který stál u zrodu Lesnického parku Křivoklátsko, se v Česku začíná mluvit i o dalších podobných projektech. „V čem je trošičku problém, je informování veřejnosti a v získání toho jejího povědomí o tom, že to lesníci myslí s lesem opravdu dobře a že to s ním taky dobře dělají,“ upozornil Pecha.

Vytvoření skutečného modelového lesa z okolí Bezdězu bude trvat ještě dlouhou dobu. Časem by se ale mohl vyrovnat podobným oblastem například v Severní Americe nebo ve Švédsku.