Nové lákadlo pro turisty i poutníky: Pod sv. Antonínkem je zpřístupněn armádní bunkr

Poutní místo na sv. Antonínku nedaleko Uherského Hradiště má nové lákadlo – pro veřejnost se otevírá armádní bunkr, který v 50. letech minulého století sloužil nedaleké posádce. Armáda ho ale později opustila a zakonzervovala, nedávno ho pak odkryli místní znalci.

„Je to vojenský úkryt č. 6, což je typové označení pro počet osob, které tady sloužily. Využíval ho šestý motostřelecký pluk z Uherského Hradiště jako stanoviště, fungovali tady spojaři, kteří sledovali panorama Chřibů a Dolnomoravský úval,“ popisuje správce bunkru Stanislav Kuřina. Svatý Antonínek má totiž strategickou polohou, jde o poslední výběžek Bílých Karpat. 

Armáda bunkr v roce 2012 bezplatně přenechala nedaleké obci Ostrožská Lhota. Od té doby probíhala rekonstrukce objektu, místní ho také vybavili dobovými předměty. Od středy je bunkr ležící na významné cyrilometodějské poutní stezce přístupný i turistům. 

Nový bunkr pod Svatým Antonínkem (zdroj: ČT24)

Spojení náboženského poutního místa s komunistickou armádou může někomu připadat zvláštní, podle starosty Ostrožské Lhoty Antonína Jelénka je to ale symbolické pro změnu doby: „To, co postavili vojákům, dnes může sloužit poutníkům. Byl bych rád, aby to bylo naše poselství celému světu, že by bylo dobré využívat to, co sloužilo válce, pro mírové účely,“ apeluje starosta.