Lužická nemocnice chce po obcích příspěvek na investice

Lužická nemocnice chce po obcích příspěvek na investice (zdroj: ČT24)

Lužická nemocnice v Rumburku se snaží dostat ze špatné finanční situace. Oslovila proto 17 obcí ze Šluknovského výběžku, zda by jí nepřispěly na investice. Získané peníze chce použít na nákup zdravotnického vybavení. Celkem 140 tisíc korun už darovaly Staré Křečany a Doubice.

Na oddělení gynekologie v nemocnici jsou postele staré desítky let. Elektrických polohovacích lůžek by oddělení potřebovalo sedmnáct. Zastaralé vybavení chce špitál obnovit i v místnosti, kde se odebírá krev. A nejen tady. „Další přístroje potřebujeme na operační sály. Začínáme mít problém s rentgenem,“ vysvětluje ředitel lužické nemocnice Petr Doubravec. Na investice ale chybí peníze. O ně nemocnice požádala okolní města a vesnice.

Některé obce s příspěvky váhají, chtějí nejdříve vidět nová pravidla vedení nemocnice

Nemocnici zatím přispěly dvě z celkem 17 obcí. Ostatní váhají. „Zdravotní zabezpečení v téhle oblasti je to nejdůležitější. Jde o zdraví a životy lidí,“ zdůrazňuje starosta Starých Křečan František Moravec (nez.).

Naopak starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO) říká, že je ochoten o tomto tématu dále hovořit, ale až poté, co uvidí nová pravidla, která nastavilo nové vedení nemocnice. To totiž milionové dluhy zdědilo po svých předchůdcích. Jednou z příčin ztráty je nízký počet zákroků, a tedy málo peněz od zdravotních pojišťoven. Nemocnici tak zadotovalo město Rumburk, kterému akciovka patří.

Lužická nemocnice
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„Letos jsme již dali do nemocnice šestnáct milionů korun a na prosincovém zastupitelstvu budeme jednat o dalších šesti milionech korun,“ upřesňuje starosta Rumburka Jaroslav Sykáček (ČSSD).

Radnice čeká, že do černých čísel se nemocnice dostane do dvou let. Proto o jejím prodeji neuvažuje.