Obce v Ústeckém kraji ochrání před povodněmi systém čidel

Severní Čechy - Sdružení severočeských obcí spustilo nový projekt, který má obyvatele včas varovat před blížící se velkou vodou. Na horské potoky a menší řeky sdružení umístí speciální čidla. V případě, že se hladina vodního toku zvýší, monitorovací systém to okamžitě zaznamená. Záchranáři a starostové pak během několika minut dostanou krátkou textovou zprávu o tom, že přichází povodeň.

Předseda Severočesko sdružení obcí Pavel Tošovský zdůrazňuje, že cílem iniciativy je především ochrana obyvatel menších obcí, kde bývají následky povodní veliké. Starosta Libouchce Jiří Štěrba (SNK-ED) však dodává, že to přispěje i k celkové informovanosti. Severočeské potoky jsou totiž často přítokem Labe. Přínosy projektu oceňují také představitelé Ústeckého kraje. Podle náměstka hejtmana Radka Vonky (ODS) dokáží totiž přívalové deště během pár desítek minut zpustošit celou vesnici.

Severočeské sdružení obcí zatím projekt testuje na jedenácti místech. V budoucnu by měl ale monitorovat malé vodní toky v celém Ústeckém kraji. Severočeské sdružení obcí zatím počítá se 135 monitorovacími body. Celý projekt bude stát asi 35 miliónů korun. Na jeho realizaci by mohl přispět stát i Evropská unie.