Karlův most chrání kamery i elektronický plot

Praha - Každou sochu na Karlově mostě hlídá nově bezpečnostní kamera. Na vybraných sochách jsou navíc instalovány speciální detektory, které reagují na dotek. Magistrát se tím pustil do boje s vandaly. Ti ročně na mostě způsobí škody za statisíce korun, bezpečnostní systém zatím vyšel město na 7 milionů korun.

„Když se někdo pokusí na sochu vylézt, nebo ji poškodit a naruší tu bezpečnou zónu, tak je to ošetřeno takzvaným elektronickým plotem a je upozorněn operační důstojník městské či státní policie,” vysvětluje nový systém náměstek primátora hlavního města Rudolf Blažek (ODS).

Most budou kontrolovat také dvě hlídky strážníků. Důvodem zvýšené ochrany mostu je nárůst vandalství. Poškození hebrejského nápisu na sousoší svatého kříže letos v lednu vyprovokovalo magistrát k tomu, aby se situací intenzivněji zabýval. Dvě dosavadní kamery, které nic nenahrávaly, ani bezpečnostní agentura střežící most přes den nestačili. Vzhledem k tomu, že z celkových 31 soch je 18 poškozených, považují radní situaci za alarmující.

Hlavní město už do kamer v ulicích investovalo téměř půl miliardy korun. Kriminalita díky nim ale prokazatelně neklesá. Podle opozice jde o vyhozené peníze, a to i v případě Karlova mostu. „V ulicích má být více strážníků, kteří nemusí být ani ozbrojeni, nemusí mít ani drahý policejní výcvik, jejichž přítomnost je preventivní více, než kamery,” tvrdí například zastupitelka za Stranu zelených Petra Kolínská. Náměstek Blažek se však brání: „To ano, ale na Karlově mostě bychom těch hlídek museli mít pět až sedm, abychom byli toto schopni skutečně fyzicky zajistit.”

Kamerový systém spojený s detektory prý navíc vychází dlouhodobě levněji, než personální náklady. Vysoká je jen počáteční investice. Zabezpečení proti krádežím a poškození takzvaným elektronickým plotem chce magistrát postupně instalovat i na další památky, například na kašny.