Uran v pitné vodě pijí lidé v desítkách obcí

Písek -Při kontrole jakosti vody  obci Kluky na Písecku zjistili hygienici několikanásobně vyšší obsah uranu. Okamžitě zakázali její použití a až do odvolání jsou lidé odkázáni jen na vodu dováženou cisternami. Ta, co jim teče z vodovodních kohoutků, je kvalitou na úrovni vody užitkové.

Norma je tři sta becquerelů uranu na litr vody. Ve vodovodním řadu v Klukách ale hygienici zjistili, že je ho tu téměř sedmkrát víc. „Na základě těchto výsledků jsme vydali rozhodnutí o zákazu používání nejakostní pitné vody,“ informuje mluvčí Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích František Kotrba.  

Lidé nyní mají dvě možnosti. Buď mohou používat vodu z přistavených cisteren, nebo z vodovodu, ale za cenu zdravotního rizika. „Její používání může znamenat poškození zdraví jak z hlediska orgánového postižení, tak i možností vzniku různých nádorových onemocnění,“ říká vedoucí lékař táborské záchranky Milan Kratochvíl.

Zákaz používání vody teď komplikuje život místním lidem. Od začátku školního roku i pracovnicím jídelny zdejší základní školy. „V současné době nám musejí vodu dovážet v kanystrech a je to dost nepohodlné,“ přiznává ředitelka základní školy v obci Marcela Ivaněnková.   

Kdy opět poteče nezávadná voda z kohoutků, není prozatím jasné. Vodovodní řad musí obec vybavit speciálními filtry. „Obce jsou povinny zajistit opatření ke snížení jeho obsahu,“ cituje z příslušného zákona pracovnice Vodovodů a kanalizací Renáta Kollarczyková.   

Zařízení, co uran zachytí, se musí instalovat do příchodu prvních mrazů. Je ale příliš nákladné, 1,2 milionu korun obec v pokladně nemá. Proto pomůže kraj. „Finanční příslib mám na pět set tisíc a zažádali jsme ještě o další grant,“ prozrazuje starosta obce Kluky Jan Košatka.  

Podle hygienických studií není obec Kluky jedinou, kde lidé pijí uran. V celé České republice lze hovořit o desítkách podobných obcí.