Radnice v Náchodě chce prodat 100 % akcií tamního pivovaru

Náchod - Radnice v Náchodě vyhlásila státní tendr. Za pivovar, který je třináctým největším v zemi, chce minimálně 150 milionů korun. Opozice ovšem o nutnosti prodeje není přesvědčená. Starosta města Oldřich Čtvrtečka (ODS) vše odůvodnil tím, že Náchod by musel v příštích letech finančně pomáhat pivovaru, což je prý nemožné.

Ředitel Pivovaru Náchod Josef Hlavatý chce podle svých slov partnera, který bude umět dělat rychlá rozhodnutí a v případě krize poskytnout finanční pomoc. Soutěž město vyhlásilo poté, co opoziční sociální demokraté kritizovali původní postup radních. Ti v létě souhlasili s prodejem akcií liberecké firmě LIF za 90 milionů korun a to bez soutěže.

Zastupitel Náchoda Mirek Brát (ČSSD) sdělil, že město upozornil na nekoncepčnost a unáhlenost takového kroku. Oldřich Čtvrtečka však namítá, že jde o regulérní postup prodeje. Kdo se teď podle radních může o pivovar ucházet? Zájemce musí mít nejméně pětiletou zkušenost s podnikáním na trhu s pivem. Minimálně pět let musí zachovat značku Primátor. Opozici to nepřesvědčilo.