Železniční trať z Dívčic do Netolic chtějí zachránit okolní obce

Budějovicko – Podle nového řádu se postupně zastaví provoz na železniční trati z Dívčic do Netolic. Koleje chtějí získat do svého majetku okolní obce a zastupitelé to projednají příští týden. S provozem by jim měli pomoci soukromí železničáři. Třináctikilometrová trať spojuje obě obce už 115 let. Vlaky by měly přestat jezdit 26. února.

Náměstek hejtmana Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) se nechal slyšet, že doprava po železniční trati je opravdu neefektivní. Proti jsou ale starostové Dívčic a Netolic. Symbolicky teď zatáhli za záchrannou brzdu, koleje chtějí získat. Starosta Netolic Oldřich Petrášek (ODS) informoval, že ministerstvu dopravy byla předložena žádost o převedení dráhy do majetku obce.

Starostka Dívčic Milada Pokorná říká, že pokud by ministerstvo souhlasilo, trať by se pak mohla pronajmout. Podle představitelů kraje nemá takový projekt velkou budoucnost. Koleje ale na pražcích zůstávají, nikdo je trhat nebude a trať si teď může kdokoli pronajmout, jak potvrdil jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

O trať se už zajímají někteří soukromí dopravci. Tvrdí, že jejich provoz by byl oproti ČD výrazně levnější. Společnost RegioJet je podle slov jejího mluvčího Aleše Ondrůje připravena kraji pomoci. Nové dopravce by rádi viděli někteří cestující i starostové.

Slibované malé autobusy podle místních situaci nevyřeší. V kraji už soukromí železničáři působí – 15 let provozují jindřichohradeckou úzkokolejku. Denně po ní vypraví 30 vlaků.