Vánoce v azylovém domě

Pardubice - Přestože by letošní Vánoce chtěly prožít s rodinou a ve vlastním bytě, dostaly se do nesnází a svátky stráví v azylovém domě. Řeč je o matkách s dětmi, které v nouzi přijaly nabídku pardubického SKP Centra. Vánoce na pokoji ubytovny chystá pro své děti i Dana Novotná. Její příběh je typickým příkladem příběhů matek, které se na azylový dům obracejí.

Pardubický azylový dům se pro Danu Novotnou stal dočasnou adresou před dvěma měsíci. Byla to pro ni jediná naděje. „Mého přítele zavřeli a tam, kde jsme bydleli, jsem už bydlet nemohla. Neměla jsem s dětmi kam jít,“ svěřuje se Dana Novotná. Její případ není výjimečný. „Paní Novotná k nám přišla v říjnu, byla v opravdu tíživé situaci,“ poznamenal sociální pracovník Lukáš Hnát.

V azylovém domě teď paní Novotná žije se třemi dětmi. Kvůli nim se snaží na pokoji vytvořit vánoční atmosféru. Klientky azylového domu si v tom navzájem pomáhají. „Když jsme potřebovali třeba plechy na cukroví, tak se to tady různě půjčuje,“ říká Dana Novotná. Stromeček nechybí ani ve společenské místnosti. „Tady se scházíme, řešíme problémy, teď tu máme připravený stromeček i nějaké dárky pro děti,“ popisuje paní Novotná.

Pro děti ani jejich mámu nebudou letos Vánoce jednoduché. Otec se k nim vrátí možná až v červenci příštího roku. „Teď mi jde jen o to, abych tady přežila. Pak bude zase dobře,“ věří paní Dana. Její největší přání do nového roku je najít si práci a bydlení, kde by společně s partnerem a dětmi začla nový život.