Poslední z bílých tygřích trojčat opustilo Liberec

Liberec - Poslední z trojčat bílých tygrů, která se pod Ještědem narodila před deseti lety, opustilo libereckou zoo. Po Afroditě a Achillovi dnes vyrazila na cestu i Artemis. Jejím novým domovem bude zoologická zahrada v srbském Bělehradě. Chovatelé věří, že změna prostředí dopřeje samici možnost odchovat vlastní mláďata, což se v Liberci dlouhodobě nedařilo.

Liberecká zoo ale bez bílých tygrů nezůstane. V pavilonu je chovný pár, samice Surya Bára a samec Paris. „Odjezd Artemis uvolní kapacity pavilonu šelem pro případ budoucího odchovu jejich mláďat,“ vysvětlil mluvčí zoo Ivan Langr. Na mláďata zoo už deset let marně čeká. Po narození trojčat už žádná nepřišla. Loni v říjnu Surya porodila tři mláďata. Šlo ale o její první porod, o koťata se nedokázala postarat a ta uhynula.

Bílí tygři nejsou samostatným druhem, ale pouze zvláštní formou tygra indického (bengálského). Bílé zbarvení je znakem částečného albinismu. Tato forma tygra je velmi vzácná, po celém světě jich žije v chovech několik desítek, ve volné přírodě se pravděpodobně již nevyskytují vůbec. Bílé zbarvení jim totiž velmi snižuje schopnost přežít v džungli.

V Liberci jsou bílí tygři jedním ze symbolů zoologické zahrady a patří k největším lákadlům. Zoo je chová od roku 1994. Mláďata se však zatím podařilo odchovat jen jednou. Trojčata Achilles, Afrodita a Artemis se narodila tygřici Isabelle 10. května 2002. Desetiletá samice tehdy porodila mláďat pět, dvě ale nepřežila. Zahrada o tuto tygřici přišla před třemi lety, kdy ji zabila dvojice lvů.