Harrachov: Nejstarší sklárna Evropy slaví 300. výročí

Harrachov – Harrachovská sklárna slaví právě dnes třísetleté výročí. To z ní činí nejstarší dosud fungující huť nejen v Česku, ale také v Evropě a podle všeho i na světě. Ještě nedávno nejstarší sklárnou byla huť v Chřibské na Děčínsku. Vyráběla už od roku 1414, před pěti lety ale skončila. V Harrachově přesto věří, že tradici udrží.

Sklárna v harrachovském Novém Světě byla založena v roce 1712. Od té doby dodnes stojí a stále v ní probíhá výroba. „Sklárna, až na krátké období, kdy shořela a lidé ji okamžitě postavili znova, pracuje bez přestání,“ vysvětlil světovou unikátnost severočeského podniku Petr Nový, historik z jabloneckého Muzea skla a bižuterie.

Krizi sklářského průmyslu zde ustáli a 80 procent produkce se exportuje. „Vyvážíme zhruba do 30 zemí světa, ale hlavním odbytištěm jsou stále Spojené státy,“ poznamenal majitel František Novosad. Čím dál víc však sklárna funguje jako turistická atrakce. Loni ji navštívilo přes 60 tisíc lidí a turisti výrobu skla také podporují.

Podnik zaměstnává 110 lidí, vystřídaly se tady celé generace sklářů, kteří udržují staré postupy. „Dělal tady už můj praděda. Jsem čtvrtá generace, ale už asi konečná, sklářů je čím dál tím méně,“ popsal špatnou situaci v tradičním řemesle jeden ze zaměstnanců Martin Farský. V ostré konkurenci teď sklárna sází na tenké nápojové sklo. Specialitou harrachovských pecí jsou skleničky na velmi vysokých stopkách.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)