Liberec: Obyvatelé sídliště se nesmí připojit k vlastnímu teplu

Liberec - Okresní soud v Liberci dnes zamítl žalobu Stavebního bytového družstva (SBD) Sever na liberecký magistrát. Prostřednictvím soudu chtěli obyvatelé donutit radnici k tomu, aby mu umožnila vést přes městské pozemky plynové přípojky ke dvěma panelovým domům v Pazderkově ulici. To by mu umožnilo odpojení 228 bytů na sídlišti Rochlice od centrálního vytápění, s čímž ale radnice nesouhlasí.

Podle soudce Kamila Podholy má liberecký magistrát právo počínat si jako každý jiný vlastník. Kdyby rozhodl ve prospěch bytového družstva, šlo by podle něj o vyvlastnění. Neuznal ani argument bytového družstva, že radnice postupuje vůči nim diskriminačně.

Zástupci obyvatel sídliště u soudu tvrdili, že v minulosti několikrát radnice souhlas s odpojením od centrálního vytápění vydala. Zástupce magistrátu ale toto tvrzení odmítl a na jeho stranu se přiklonil i soudce. „Město prokázalo, že postupuje ve všech případech v souladu se svojí energetickou koncepcí,“ uvedl při zdůvodnění rozsudku Podhola.

Na bytové družstvo se přitom snesla kritika i ze strany opoziční ODS. Údajně totiž ohrožuje systém centrálního zásobování. Předseda družstva Černý se navíc loni stal radním města, což je podle občanských demokratů střet zájmů.

SBD Sever chtělo dosáhnout precedentního rozhodnutí. „Zamítnutých žádostí ze strany města je celá řada. Rozhodli jsme se jednu konkrétní věc zažalovat a nechat soud rozhodnout, zda má město právo takto postupovat,“ podotkl předseda SBD Sever Petr Černý. „Magistrát hájí zájmy akcionáře na rozdíl od občanů města,“ doplnil.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí Okresního soudu v Liberci není pravomocné. Právní zástupce radnice se vzdal práva na odvolání, za SBD Sever dnes k soudu nikdo nepřišel. „O rozhodnutí soudu víme, nicméně podrobněji se vyjádříme, až si prostudujeme písemné vyhotovení rozsudku,“
uvedla mluvčí radnice Pavlína Stránská. Černý byl z rozsudku zklamaný. „Chci se ale nejprve seznámit s písemným vyhotovením rozsudku a poté se dohodneme s právním zástupcem, jak postupovat dále,“ řekl.

Liberecké teplo patří k nejdražším v zemi

Na centrální vytápění je v Liberci napojeno více než osmnáct a půl tisíce domácností, školy a další městské objekty, přes 150 průmyslových a obchodních podniků. I přes nesouhlas města se ale v minulých letech podařilo některým domům od centrálního vytápění odpojit.

Například v Mlýnské ulici, kde radnice nepovolila vést trubky ke komínu po plášti domu, to Společenství vlastníků vyřešilo tím, že trubky vede vnitřkem domu. Díky vlastní kotelně platí polovinu toho, co domácnosti napojené na centrální vytápění.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Letos obyvatelé Liberce napojení na teplárnu platí v průměru 752 korun za gigajoule.

S touto cenou patří liberecké teplo k nejdražším v zemi. Nyní ale začala modernizace systému centrálního vytápění. Díky ní by se do tří let měla cena tepla ve městě snížit o 32 korun za gigajoule.