Knihovny na jihu Čech zavírají, ne ale v Dubenci

Dubenec (Českobudějovicko) – Za posledních deset let zavřeli na jihu Čech už 40 knihoven. Čtenáři ztratili zájem a obce na nákup nových titulů a udržení provozu neměly peníze. V Dubenci na Českobudějovicku se ale naopak podařilo místní knihovnu zachránit. Prošla rozsáhlou opravou a míří do ní teď i lidé z okolních vsí.

Po tříměsíční přestávce začíná v Dubenci opět fungovat knihovna. Stará dosloužila, zdi i podlahy byly vlhké, plíseň zasáhla i některé knihy. Zastupitelé z blízkých Dívčic měli podle starostky jen dvě možnosti - zavřít, nebo opravit. Nakonec se jim ale přihlásil dárce, který na opravu poslal téměř dvě stě tisíc korun a sto tisíc pak přidala radnice.

Desítkami knih přispěli místní, některé jsou vydané ještě za první republiky a pocházejí z pozůstalostí. „Jsou tady hodně dětské knížky, potom romány, o ty mají zájem především ženy,“ říká knihovnice Marie Vovsová, která dříve v knihovně pracovala s manželem. Obecních knihoven na Českobudějovicku však postupně ubývá. Ještě před 15 lety jich bylo 190, dnes už jen kolem 150.

Aleš Hazuka z Dubence (zdroj: ČT24)