Ztracenka a Mottl jedno jest…

Praha - Pražský tramping objevili obyčejní kluci z továren, chudí studenti, kteří už před první světovou válkou začali vyrážet proti proudu řek do divokých zákoutí jižním a západním směrem od Prahy. Jedním z pověstných míst je trampská osada Ztracená naděje, která vznikla na jaře 1918 totiž u Svatojánských proudů. Na Ztracenku, která se stala vzorem pro založení dalších trampských osad, se sjíždělo mnoho známých osobností z řad hudebníků, herců a sportovců, z nichž tu někteří zakotvili navždy. Nejznámějším osadníkem byl nejpopulárnější trampský textař a skladatel Jarka Mottl - muž vpravdě renesančního rozsahu.

Pronikl ze všech možných stran i do českého filmu - psal filmovou hudbu, mnohokrát byl autorem námětu a ještě častěji je podepsán pod slavnými filmy jako scénárista. Ve filmu Sňatková kancelář si Jarka Mottl zahrál i menší roli hokejového diváka.

A potomci Jarky Mottla jezdí na Ztracenou naději dodnes. A pořád do stejného srubu, do kterého jezdil on. Na Ztracence čerpal veškerou inspiraci, napsal tady většinu z mnoha set písniček…   

Mottl, vyučený kuchař, se v roce 1919 uvedl textem písně V záři červánků na melodii Rudolfa Piskáčka, který je považován za začátek trampských písní v tehdejším Československu. Jeho Ztracenkáři (Mottlova parta) nahráli desítky vlastních písní a spolupracovali s Osvobozeným divadlem a orchestrem Jaroslava Ježka, který také jezdil jako host na osadu Ztracená naděje. V roce 1969 vydala firma Supraphon dlouhohrající desku Ztracenka si zpívá s Mottlovými písněmi interpretovanými různými skupinami a zpěváky (Settleři, Kamarádi táborových ohňů, Eva Olmerová a další).

Jeden z prvních českých trampů zemřel 31. března 1986 sice odstrčen, ale rozhodně ne osamocen. 

Tramp Jarka Mottl (zdroj: ČT24)

Ztracenka si zpívá, nad kaňónem stoupá dým. Vlajka drahá všem, splývá s obzorem, táborák když dohořívá. Radost z našich tváří nikdo nám nemůže vzít, protože dokud slunce září, romantika bude žít. (Jarka Motttl, Ztracenka si zpívá)