V barelech nebyl metanol, přesto jsou čtyři lidé ve vazbě

Olomouc – Tajemné barely, které našli policisté koncem září v holické sladovně v Olomouci, obsahovaly tisíce litrů lihu určeného k výrobě alkoholických nápojů. Výrobce by jeho prodejem získal desítky milionů korun. Policisté proto kvůli krácení daně obvinili čtyři osoby.

V době, kdy vrcholil strach z metanolu, nalezli policisté ve staré sladovně v olomoucké Holické ulici 144 tisíc litrů neznámé modré tekutiny. Některé sudy byly navrtané a její obsah vytékal do kanalizace. Na podezřelý pohyb u opuštěné budovy, kde dnes sídlí jen zámečnictví, je upozornili právě zaměstnanci dílny.

Podezření, že jde o metanol, vyvrátily laboratorní testy – jednalo se o obvyklý etanol. Pro policii tak ale práce zdaleka neskončila. „Tuto věc jsme převzali od Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V této věci jsou vazebně stíhány čtyři osoby,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Čtveřici obviněných stíhají policisté pro krácení daně, poplatků a jiných povinných plateb. Hrozí jim až 10 let vězení.

Nemovitost vlastní zlínská firma. Její vedení tvrdí, že netuší, odkud líh pocházel. „My médiím žádné informace neposkytujeme, protože žádné ani nemáme a nevíme,“ sdělil pouze zástupce společnosti.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)