Praha rozdělila miliony získané z hazardu

Praha - Praha rozdělila městským částem 83,5 milionu korun, které v druhém pololetí získala z odvodů z výherních hracích automatů a loterií. Dalších zhruba 116 milionů si ponechá jako rezervu. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Praha od července získala z loterií a automatů dohromady téměř 200 milionů korun.

Polovina z částky rozdělené radnicím půjde na podporu neziskových organizací zaměřených na sport, druhá polovina na podporu projektů v oblasti školství, na kulturu, zdravotní a sociální účely. Dnes schválené peníze z loterií a hazardu jsou podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) z období od července do dnešního dne. Za první pololetí dostaly radnice z hazardu zhruba 183 milionů korun. Polovinu měly rozdělit na sport a veřejně prospěšné projekty, se zbylými penězi mohly naložit podle vlastního uvážení.

Radnice už dříve navrhovaly, aby se peníze z hazardu v plné výši vracely do rozpočtů městských částí, na jejichž území jsou výherní automaty provozovány. O způsobu rozdělování peněz se diskutovalo i na dnešním zastupitelstvu. Radní Lukáš Manhart (TOP 09) přislíbil zřízení komise, která by zohledňovala názory městských částí při práci nad koncepcí o loteriích. Komise by se měla sejít v lednu.

Podle daňových změn, které platí od letošního roku, se odvody z hazardu změnily. Dříve mohly městské části vybírat poplatek za každý provozovaný automat. Nyní si odvody rozdělují stát a obce v poměru 1:4. Loterijní firmy musí také nově odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami.