Hradečtí chtějí poplatek za vjezd do terminálu. „Neplaťte!“ radí kraj dopravcům

Hradec Králové – Autobusoví dopravci, kteří provozují regionální linky směřující do Hradce Králové, bojují o městský terminál hromadné dopravy. Kraj jim přestal dávat peníze na poplatky za vjezd do terminálu s tím, aby je zcela přestali platit. Hradecký dopravní podnik na ně nemá nárok, míní vedení Královéhradeckého kraje.

Královéhradecký dopravní podnik účtuje regionálním autobusovým dopravcům 85 korun za vjezd jejich každého vozu do terminálu. Do konce minulého roku jim kraj přispíval 55 korunami, ale teď s tím skončil a doporučil dopravcům, aby zcela přestali platit. „Podle našeho názoru je vybírání poplatků za vjezd a zastavování autobusů na terminálu nezákonné,“ vysvětlil mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Některé dopravní firmy skutečně začaly dopravnímu podniku posílat faktury zpět. Zdá se ale, že se z posílání faktur stane tenis. „Tento týden je budeme vracet s vysvětlením, že dopravci jsou povinni je uhradit,“ nastínil ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Miroslav Kulich.

Vedení Královéhradeckého kraje zdůvodnilo svůj postoj tím, že město silnice v terminálu prohlásilo za místní komunikace a ty zpoplatnit nemůže. Jiné by to bylo, kdyby se jednalo o tzv. areálové komunikace. Kraj dokonce žádá, aby dopravní podnik vrátil část poplatků vybraných v předchozích letech. To ale ředitel dopravního podniku rázně odmítl: „Rozpouštíme zde prokazatelné náklady, které vznikají, na chod celého terminálu.“

Náměstek královéhradeckého primátor Martin Soukup odmítl, že by měl výběr poplatků skončit, chce s krajem jednat o jeho pokračování. O poplatcích ale město s Královéhradeckým krajem jednaly již na podzim a žádná dohoda dosud nevznikla. Situaci Hradce navíc komplikuje skutečnost, že autobusový terminál částečně leží na cizích pozemcích, za které město platí nájem. Radnice se je pokouší koupit.

Přemysl Šrámek o vybírání poplatků na hradeckém autobusovém nádraží (zdroj: ČT24)