Grébovka je po dlouhých letech kompletně opravená

Praha - Komplexní revitalizace oblíbeného parku Havlíčkovy sady v Praze 2 je dokončena. Návštěvníci se opět mohou pohybovat po všech částech sadů bez omezení a při procházce po nových parkových cestách obdivovat jednotlivé stavby v jejich původní podobě. K dispozici jsou nová hřiště pro děti i seniory a hřiště na pétanque, vinárna ve viničním altánu nebo zahradní restaurace a kavárna v pavilonu. Pro romantické duše je tu umělá jeskyně - grotta, která se sezonně využívá pro představení a koncerty.

Rekonstrukce Havlíčkových sadů, známých též jako Grébovka, začala již v roce 2002, kdy park přešel pod městskou část Praha 2. Tehdy byla opravena Gröbeho vila a pavilon. Na jaře 2012 byla zahájena další část rozsáhlé rekonstrukce stavebními úpravami ve spodní části parku, v listopadu loňského roku pak odstartovala rekonstrukce horní části.

„Gröbeho, neboli dnešní Havlíčkovy sady, byly původně založeny jako soukromá zahrada významného pražského průmyslníka Moritze Gröbeho, který skoupil pozemky dolní a horní Landhausky a vybudoval zde zahradu a rodinné sídlo - Gröbeho vilu - s řadou drobných zahradních objektů. Pod vilou založil vinici s viničním altánem. Při vile založil pro letní kratochvíle pavilon, půvabnou hrázděnou stavbu,“ popsala Hedvika Hronová, architektka a autorka části úprav. 

Rozhovor s Hedvikou Hronovou a Václavem Vondráškem (zdroj: ČT24)

Objekty řadu let chátraly. Teď jsou opět přístupné veřejnosti a připomínají dobu před 150 lety. Za zmínku stojí i parkové úpravy. „Základní koncepcí bylo na základě historických plánů obnovit park do pokud možno původní podoby za Gröbeho. Vodítkem byl poslední dendrologický průzkum z roku 1960, z toho se daly vysledovat druhy dřevin, které tady byly, i celá koncepce parku. Park nemá svůj vlastní sloh, je tu část romantická, část anglického parku, dohromady to dává báječný celek,“ popisuje architektka.

„U opěrných zdí dolní Landhausky se k rekonstrukci přistoupilo na základě dochované fotografie z roku 1930, která nám ukázala architektonické členění,“ dodala Hronová. 

Směs romantiky hlídá ochranka  

„Park je nemovitou kulturní památkou, je celý oplocen, a je to taková směs romantiky,“ popsal Václav Vondrášek, zástupce starostky městské části Praha 2, který uvedl, že dohromady stála rekonstrukce 390 milionů. „Před rekonstrukcí byly sady v naprosto dezolátním stavu, protože se o ně vlastník, neboli město, nestaralo. Když je dostala městská část v roce 2002, začala intenzivní revitalizace. Stálo to nemalé úsilí, uvítali bychom, kdyby město přispělo,“ řekl Vondrášek. „Musíme se o to starat neustále. Je to z valné části zrekonstruováno, ale práce tu bude pořád. Máme tu ochranku, ta ale 11 hektarů parku zvládne těžko uhlídat, proto prosíme například sprejery, aby se realizovali jinde,“ dodal.

27. 9. a 28. 9. zde bude probíhat již tradiční vinobraní s bohatým kulturním programem.

Havlíčkovy sady jsou veřejnosti otevřeny denně:

  • duben–říjen: 6:00–23:00
  • listopad–březen: 6:00–22:00