Herlíkovice se otevírají lyžařům, většinu vlekařů ale trápí obleva

Herlíkovice - Další lyžařská střediska zahajují sezonu. Ode dneška bude v provozu celý areál v Herlíkovicích. Pro lyžaře otevřou také některá menší lyžařská centra na Vsetínsku. Naopak ve středních Čechách a na Vysočině se kvůli oblevě nebude lyžovat ještě nejméně týden. Kvůli nízkým teplotám nemohou některé areály totiž ani uměle zasněžovat.

Zatímco v nížinách se usadila zima a mlha, na horách panuje teplo a slunce. Inverzní počasí ale nepřeje vlekařům. Kvůli vysokým teplotám nemůžou uměle zasněžovat a otevřená zimní střediska tak letos přibývají pomalu.

Slunečné počasí na horách vydrží

Všechny sjezdovky dnes otevírá zimní areál v Herlíkovích a taky některá lyžařská centra na Vsetínsku. Zavřené dál zůstávají lyžařské areály na Vysočině a středních Čechách. Minulý rok tam přitom sezonu začaly skoro o týden dřív. Šance, že se vleky během následujících dnů rozjedou, je přitom malá. Podle předpovědi se totiž moc neochladí ani v nadcházejícím týdnu a slunečné počasí by na horách mělo vydržet i o víkendu.

Teploty nad nulou navíc zvyšují riziko lavin. V Jeseníkách lavinové nebezpeční zachránáři včera snížili na nejnižší stupeň, měření potvrdila, že sníh je tam stabilní. Horská služba ale přesto lidi nabádá k opatrnosti. „Vůbec nedoporučujeme pohyb ve volném terénu,“ uvedl Jaroslav Tejnský, Horská služba Jeseníky. Pozor si lidé mají dát i na sjezdovkách.