Dvořák: V Dopravním podniku k žádnému trestnému činu nedošlo

Praha - „Ve spisu není jediný důkaz, který by dokládal, že došlo k nějakému předražení a poškození dopravního podniku,“ uvedl bývalý generální ředitel pražského Dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák, který je v kauze dopravního podniku rovněž obviněn. „O zatýkání nevím vůbec nic,“ dodal Dvořák, jehož obvinění se zatím nerozšířilo. Dvořák také v České televizi v Událostech, komentářích přiznal, že se s Ivo Rittigem zná dlouho a dobře. „Znám toho člověka víc než dvacet let a dalo by se říci, že ho znám dobře,“ uvedl bývalý ředitel DPP.

Dvořák: V dopravním podniku k žádnému trestnému činu nedošlo (zdroj: ČT24)

„Ze spisu jasně vyplývá, že nedošlo k porušení jakéhokoli zákona, tedy k žádnému trestnému činu. Vyplývá to i z výpovědí všech předvolaných svědků,“ dodal Dvořák s tím, že spíše očekával, že policie vyšetřování celé kauzy ukončí. „Za mého fungování k žádné trestné činnosti ani vyvádění prostředků nedošlo,“ uzavřel Dvořák.

Hynek: Zatčení souvisí s legalizací peněz z trestné činnosti

Podle redaktora ČT Jiřího Hynka se obvinění spíše než samotného předražení jízdenek týká legalizace prostředků získaných při této činnosti. Toky peněz kolem Ivo Rittiga policie sledovala dlouhodobě, spolupracovala při tom i s americkou FBI, dodává Hynek.

Policisté ve čtvrtek zatkli a obvinili vlivného lobbistu Ivo Rittiga v souvislosti s výrobou jízdenek pro pražský Dopravní podnik. Nadační fond proti korupci (NFPK) loni tvrdil, že z každé prodané jízdenky putuje část peněz přes firmy v daňových rájích právě k Rittigovi – ten to ovšem už dříve v rozhovoru pro ČT odmítl. Spolu s Rittigem byli zatčeni další tři lidé. Mezi obviněnými mají být kromě Rittigova advokáta Davida Michala i jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a lobbistův obchodní partner Peter Kmeť. Oba jsou bývalí vysocí představitelé předlistopadové tajné policie StB, ale vždy odmítali, že by měli s Rititgem úzké vazby.

K Rittigovi měly jít peníze přes Panenské ostrovy

Podle dokumentů protikorupčního fondu měl lobbista z jízdenek prostřednictvím firmy na Panenských ostrovech získat desítky milionů korun. Policie Rittigovu roli ve finanční chobotnici pražského Dopravního podniku prověřovala od roku 2012, obviněn byl ale až nyní. Na celou kauzu jako první upozornil redaktor České televize Lukáš Landa v pořadu Reportéři ČT.

Jízdenky pro DPP tiskla společnost Neograph. Podle zjištění fondu ale získala zakázku jen pod podmínkou, že polovinu z ceny každého lístku odvede na Panenské ostrovy firmě Cokeville Assets. Právě smlouva mezi Cokeville Assets a Ivo Rittigem potom podle protikorupčního fondu naznačovala, že by měsíčně měly čtyři miliony korun končit právě u pražského lobbisty s trvalým bydlištěm v Monaku.

Vydáno pod