ROP Severozápad nestihne rozdat vše, přijde o 1,5 miliardy

Ústí nad Labem – Regionální operační program Severozápad zřejmě bude muset vráti Evropské unii nejméně 1,5 miliardy korun, které nestihne včas rozdat na dotacích. Roční přerušení plateb kvůli vyšetřování pochybných projektů a shánění peněz na dvoumiliardovou pokutu zdrželo vypisování výzev a navzdory někdejšímu optimismu vedení Regionální rady Severozápad je už téměř jasné, že se nestihne rozdělit vše. Částku, která se bude vracet, přitom dále zvyšují projekty, které nebyly včas připravené.

ROP Severozápad nevyužije 1,5 miliardy (zdroj: ČT24)

Během nadcházejících měsíců by měl ROP Severozápad vyplatit ještě více než tři miliardy. Ačkoli předpokládal, že v dotačních výzvách vypsaných na přelomu minulého a tohoto roku je rozdá, nepodařilo se to, a tak chystá ještě další výzvy. Přesto začíná být zřejmé, že část peněz původně určená pro Ústecký a Karlovarský kraj zůstane v Bruselu. „V srpnu vyhlásíme výzvy, bude jeden měsíc čas, v prosinci a lednu vybereme, kdo peníze dostane, a rozdělovat budeme doufám 1,6 miliardy. Přesto to znamená, že Bruselu zůstane 1,3, možná 1,5 miliardy, které nedokážeme vyčerpat,“ shrnul předseda Regionální rady Severozápad Petr Navrátil (ČSSD).

Zda nebude peněz, které příjemci ze severozápadu Čech nakonec neuvidí, ještě více, je otázka. Někteří příjemci, kteří v minulých výzvách uspěli, totiž ztratili na dotace nárok. Například Terezínu propadla patnáctimilionová dotace na opravu parkoviště. Dosud město ani nevybralo firmu, přitom podle schváleného harmonogramu již měla být část stavby hotová. „Než jsme stihli dopracovat výběrové řízení, tak už jsme nebyli schopni splnit podmínky,“ přiznal vedoucí terezínského rozvojového odboru Robert Czetmayer. S žádostí o posunutí termínu město neuspělo. „Bylo by to nefér vůči všem ostatním žadatelům,“ podotkl mluvčí regionální rady Karel Rouč.

Terezín sice může v nadcházejících výzvách požádat o příspěvek na rekonstrukci parkoviště ještě jednou, podle Petra Navrátila ale kvůli různým chybám odpadají i další projekty.

Hlavní překážkou ve vyčerpání všech peněz z ROP Severozápad představovala aféra, která vedla k policejnímu stíhání tří bývalých ředitelů úřadu regionální rady, který rozdělování dotací zajišťuje, k uvěznění jednoho z nich a především k ročnímu zastavení celého dotačního programu kvůli pochybením při rozdělování dotací a kontrole jejich využívání. Stát spolu s kraji i některými příjemci potom zaplatili tzv. korekci, kterou Evropská komise podmínila opětovné rozeběhnutí programu.