Jihlavské podzemí už neláká jen na středověk, ale i na kolektory

Jihlava - Mezi turistické atrakce Jihlavy léta patří rozlehlý středověký podzemní labyrint. Teď si turisté budou moci prohlédnout také novodobé podzemní chodby, kolektory. Pod městským centrem byly vyraženy před třemi desítkami let kvůli uložení inženýrských sítí potřebných pro chod města. Prohlídky budou zahájeny 2. října.

Kolektory měří skoro dva kilometry, pro veřejnost město otevře přibližně kilometr dlouhou trasu navazující na středověké podzemí. „Pořád přicházely dotazy, jestli by nebylo možné dostat se také do kolektoru. Tak jsme se rozhodli tu nejjednodušší trasu zpřístupnit,“ řekl Jan Šustr z městské správy podzemí. Podotkl, že taková možnost se už nabízí v Praze. 

Nová trasa v jihlavském podzemí povede turisty z moderních železobetonových chodeb do historického podzemí. Pak se dostanou do nově vytvořené přednáškové místnosti, kde si prohlédnou expozice sestavené z archivů jihlavských speleologů.

Do konce roku bude nová trasa ve zkušebním provozu, pak budou správci podzemí systém dolaďovat. Prohlídky lze objednat v turistickém informačním centru.

V Jihlavě byly kolektory budované hlavně v 80. letech minulého století, vedou v několika patrech, od osmi do 25 metrů pod povrchem. Šustr podotkl, že je to takové malé metro. Profil páteřní části kolektoru je tak velký, že by jím projelo menší nákladní auto. „V každém patře jsou jiné profily chodeb,“ dodal.

V kolektorech jsou uloženy elektrické, telefonní i datové kabely, stejně jako vodovodní a kanalizační potrubí. Kolektory měly být podle někdejších plánů několikanásobně delší. Mělo jimi vést i potrubí na odpadky, které by do něj lidé sypali přímo v domech. Počátkem 90. let ale vedení města odmítlo v tomto státem placeném projektu pokračovat, což se nyní jeví jako chyba, uvedl mluvčí radnice Radek Tulis. Pokud by pod celým historickým centrem byly kolektory, nemuselo by se kopat v ulicích při každé opravě sítí, vysvětlil.

Středověké podzemní chodby v Jihlavě zaujímají 50 000 čtverečních metrů. Rozsahem labyrintu přímo pod městskou zástavbou je jihlavské podzemí po Znojmu druhým největším v zemi. Chodby byly zpřístupněny v roce 1991, minulý rok jimi prošlo přes 22 000 návštěvníků.