Teploty v týdnu přesáhnou třicet stupňů, na východě země hrozí v úterý silné bouřky

Události: Česko zasáhnou silná vedra (zdroj: ČT24)

Celé Česko zasáhnou v nejbližších dnech silná vedra, ve čtvrtek na jihu Moravy teploty vystoupají až nad 34 stupňů Celsia. Už v úterý východ země postihnou silné bouřky s přívalovým deštěm. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli vysokým teplotám zůstává v platnosti i dřívější výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Pro úterní odpoledne platí výstraha před vedry pro jižní části Jihomoravského a Zlínského kraje v polohách pod šest set metrů nad mořem. Ve středu už je výstraha v platnosti v nižších polohách pro celé Česko a ve čtvrtek pro téměř celou republiku, vyjma Karlovarského kraje.

„Dnes (v úterý) odpoledne překročí nejvyšší teploty na krajním jihovýchodě Moravy místy 31 stupňů Celsia. Ve středu překročí nejvyšší teploty v polohách do šest set metrů 31 stupňů na celém území. Ve čtvrtek budou nejvyšší teploty v Karlovarském kraji již do 31 stupňů, na krajním jihovýchodě Moravy i přes 34 stupňů,“ předpovídají meteorologové.

Kvůli vedru hrozí přehřátí a dehydratace. ČHMÚ proto doporučuje více pít, hlavně neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli kolem poledne a odpoledne omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

Na východě země se v úterý mohou objevit silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, při kterém může napršet za hodinu až třicet litrů vody na metr čtvereční. Voda může zaplavit sklepy či podjezdy a rozvodnit menší toky. Výstraha před bouřkami platí až do deváté hodiny večerní pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a severovýchodní část Jihomoravského kraje.