Vyhlášení rozsudku za podvod s recepty zabere tři dny. Soudce přečte každý falešný předpis

Olomoucký krajský soud v pondělí vyslovil vinu v kauze rozsáhlých podvodů s fiktivními recepty ve Valašském Meziříčí, ve které čelí obžalobě praktický lékař Vladimír Líčeník a lékárník Luděk Konvička. S recepty muži podváděli podle obžaloby šest let, škodu žalobce vyčíslil na 11,5 milionu korun, část případů soud vyloučil k samostatnému projednání. Kauzou se soud zabýval téměř pět let, vyslechl kvůli ní přes šest set svědků. Právě kvůli rozsáhlosti případu bude soudce Eduard Ondrášek číst rozsudek rekordní tři dny. Tresty by měly přijít na řadu až v pátek, třetí den dalšího nařízeného líčení.

Soudce v pondělí nejprve vyhlásil usnesení, kterým některé skutky z obžaloby soud vyloučil k samostatnému projednání. Některé pacienty, na jejichž jména byly podle obžaloby recepty po dobu šesti let vystavovány, se totiž dosud nepodařilo vyslechnout. „Následně jsem začal vyhlašovat rozsudek, ve kterém byli pan Konvička a pan Líčeník uznáni vinnými,“ popsal následně soudce Ondrášek.

Za jaký trestný čin je soud odsoudí a jaký trest jim uloží, však soudce sdělí až poté, co přečte všechny dílčí skutky. Stane se tak podle něj až v pátek dopoledne. „Rozsudek je tak dlouhý, neboť je potřeba číst každý recept včetně data, léků, zdravotní pojišťovny a jména pacienta. Za ty roky toho bylo hodně,“ uvedl soudce. Dodal, že co do počtu svědků jde pro něj o rekordní kauzu.

Recepty lékař vypisoval bez vědomí pacientů

Podle obžaloby se podvodů lékař s lékárníkem dopouštěli od roku 2006 do roku 2012. Líčeník podle státního zástupce vystavoval svým jménem lékařské předpisy na lidi, jejichž osobní údaje získal zejména ze své evidence pacientů. Činil tak bez jejich vědomí, uvádí obžaloba.

Předpisy na léky a zdravotnický materiál předával provozovateli lékárny Konvičkovi, který je předkládal k úhradě zdravotním pojišťovnám. Pojišťovny podle žalobce poté uhradily léky a zdravotnický materiál na bankovní účet lékárníka. Léky a zdravotnický materiál nikdy pacientům předány nebyly, dodal žalobce. Oba muži vinu u soudu popřeli.

Líčeník a Konvička jsou obžalovaní z podvodu, v případu ještě figuruje revizní lékař Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Martin Piperka, který jim podle obžaloby pomáhal uniknout trestnímu stíhání. Je obžalován z nadržování, k jeho jménu se soudce zatím nedostal.