Děti na sociálních sítích často porušují pravidla

Děti na sociálních sítích - je jich čím dál víc a často ignorují pravidla. Účty si zakládají, přestože nedosahují věkového limitu. Sítě tyto limity většinou mají, jenže informace od uživatelů neověřují. Mladí pak z neznalosti na internetu publikují citlivé informace a někdy se stávají i obětí šikany.

Většina sociálních sítí povoluje účty od 13 let. Mladší zájemce Facebook rovnou odmítá, tedy pokud svůj rok narození uvedou pravdivě. Stejný věkový limit má ve svých pravidlech i Instagram, jenže ten se při registraci uživatele neptá.

Twitter věk neřeší vůbec. Jeho obliba u teenagerů sice není tak veliká, ale na rozdíl od Facebooku nebo Instagramu, kde se dá soukromí nastavit, může tweety vidět kdokoliv.

Věkové limity sociálních sítí
Zdroj: ČT24

Celkem 78 procent dětí, kterým je mezi 10 a 12 lety, má profil alespoň na jedné ze sociálních sítí. Potvrdil to průzkum ve Velké Británii mezi 1200 mladými. Nejpopulárnější je Facebook, ten má každý druhý. Pro ty starší jsou pak sociální sítě samozřejmostí. Profily vlastní 96 procent teenagerů mezi 13 a 18 lety.

Šikana na sociálních sítích

Děti při vyplňování registrace o svém věku často lžou, jejich datum narození je ale těžké ověřit. Variantou by mohla být sada otázek při registraci uživatele, která by mohla nízký věk odhalit. Bezpečnostní aktivisté poslední dobou proto na sociální sítě tlačí, aby je zavedly.

Tento problém totiž souvisí také s šikanou. Zažila ji čtvrtina dětí mladších 13 let, a právě tato skupina je podle průzkumů nejohroženější.

Tipy pro rodiče na Facebooku
Zdroj: ČT24

Je tedy hlavně na rodičích, aby na své děti dohlédli a vysvětlovali jim, jak se na internetu chovat a jaké informace publikovat. Například Facebook, na který chodí nejčastěji, rodičům pomáhá a připravil pro ně návod, jak děti instruovat.

Více novinek ze světa médií přinesl pořad Newsroom ČT24.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)