Soud potvrdil Nově pokutu za vulgarity v reality show

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes ve svém prvním rozhodnutí, které se věcně týká televizních reality show a jejich vlivu na mládež, potvrdil půlmilionovou pokutu za vulgární a hrubé scény v jednom z dílů pořadu televize Nova Big Brother. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pokutu uložila provozovateli Novy, společnosti CET 21.

NSS provedl obsáhlý výklad právní úpravy ochrany nezletilých před televizní prezentací „závadných forem jednání“, který se stane důležitým vodítkem pro další podobné případy. „Omezení jsou v prostředí právního státu legitimní a jsou v souladu s veřejným zájmem, který je v tomto případě specifikován zájmem společnosti na řádné výchově dětí,“ citovala z rozhodnutí mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Podle soudců k postihu stačí pouhá možnost ohrožení fyzického, psychického a mravního vývoje nezletilých. Není tedy třeba dokazovat, že zařazením pořadu do vysílání mezi 06:00 a 22:00 k ohrožení vývoje mládeže skutečně došlo. Rada může podle zákona ukládat pokuty od 20 tisíc do deseti milionů korun.

Na verdikt nyní u soudu čekají další čtyři stížnosti týkající se první řady Big Brother. Soud přijal také 13 stížností na reality show VyVolení, kterou uvedla televize Prima. Šest z nich podala RRTV, sedm provozovatelé televize.

První řady reality show Big Brother a VyVolení vysílaly televize na podzim 2005. U mnoha dílů RRTV dospěla k názoru, že obě televize mohly narušit vývoj dětí a mládeže. Rada kritizovala zejména přílišnou vulgaritu, erotické scény, konzumaci alkoholu a kouření.

RRTV uložila za Big Brother Nově postupně 37 pokut v celkové výši 43,3 milionu korun. Mnoho z nich pak zrušil Městský soud v Praze.