Rumunské policisty pobouřila „neuctivá“ reklama na koňak

Bukurešť - Rumunští policisté žádají zákaz televizní reklamy na koňak, protože je prý zesměšňuje. Žádost o zákaz reklamního spotu, "který snižuje autoritu policie", podala odborářská organizace policistů k radě pro rozhlasové a televizní vysílání CNA. Rada ale policistům nevyhověla, píše agentura AFP.

Reklama se odehrává ve vesnické krčmě, kde místní rolníci při sklence koňaku sledují televizní kurz francouzštiny. Ze soustředění je ale vytrhne policista, který přepne na program s folklorním vystoupením. „To je ale buran,“ utrousí na adresu muže zákona jeden z vesničanů a ťukne si se svým sousedem skleničkou koňaku Cava d'oro. V pozadí je přitom slyšet hlas, který vyzývá televizní diváky, „aby svému životu dodali stylovou chuť“.


„Tato reklama se vysmívá nekulturnosti policistů,“ tvrdí šéf policejních odborů Liviu Butunoiu. Hodlá prý dál bránit čest svých kolegů.
Vysílací rada CNA reklamní spot zanalyzovala a dospěla k závěru, že reklama nepřestoupila zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, a tudíž nemá důvod ji zakázat.