Majitel Primy koupí bulharskou televizi Nova

Stockholm - Švédská mediální skupina Modern Times Group (MTG), která je polovičním majitelem české televizní stanice Prima, podepsala smlouvu o koupi bulharského televizního kanálu Nova za 620 milionů eur (téměř 15 miliard Kč). Bulharská Nova není spojena se stejnojmennou českou televizní stanicí.

Nova je druhým největším televizním kanálem v Bulharsku. MTG předpokládá, že transakce bude dokončena během tří měsíců. Dohodu však ještě musí schválit příslušené úřady. „Je to naše největší akvizice,“ řekl prezident a generální ředitel MTG Hans-Holger Albrecht. „Demonstruje to náš závazek rozšiřovat aktivity na vysoce růstových rozvíjejících se trzích,“ dodal. Stoprocentním vlastníkem bulharské Novy je nyní řecká společnost Antenna Group. Nova má na bulharském trhu s televizní reklamou téměř třetinový podíl. MTG již v Bulharsku provozuje televizní kanály Diema.

Společnost Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova, tento týden oznámila, že v Bulharsku převzala dvě televizní stanice. CME za televizní stanici TV2 a sportovní kabelový kanál Ring TV zaplatila zhruba 172 milionů dolarů (asi 2,6 miliardy Kč) a získala v nich osmdesátiprocentní podíl. MTG vznikla v roce 1987 a je jednou z největších televizních firem v Evropě. Televizní kanály společnosti vysílají ve 24 zemích a má k nim přístup přes 100 milionů lidí.