Stanice Z1 po dobu olympiády zakódovala svůj satelitní signál

Praha - Nová zpravodajsko-publicistická stanice Z1 dnes po poledni zakódovala svůj dosud volně šířený satelitní signál. Zašifrovaný zůstane po dobu trvání olympiády v Pekingu. Televize tak postupuje na základě pravidel, jež umožňují vysílat záběry této sportovní události pouze na území České republiky, sdělila dnes médiím vedoucí vnějších vztahů stanice Z1 Ivana Dubášová. Omezení v době her pocítí i diváci ČT24, která z obdobných důvodů nebude moci z olympiády vysílat originální záběry.

Diváky zpravodajské televize Z1, kteří signál stanice přijímají prostřednictvím satelitu a nemají dekódovací kartu, čeká podle Dubášové blokování vysílání. „Pečlivě jsme zvažovali, zda nabídnout našim divákům záběry z olympiády nebo je o ně ochudit. V zájmu většiny diváků jsme se rozhodli této události věnovat a informace jim přinášet,“ uvedl výrobně-technický ředitel Z1 Vít Novotný. „Práva na záběry z olympiády máme zakoupena jako sublicenci od České televize a jsou určena výhradně pro území naší republiky. Jinak než blokováním vysílání to nelze technicky zajistit,“ dodal.

Uživatelům satelitu, kteří nemají dekódovací karty crypto works na CS link, tak bude vysílání Z1 zašifrováno do pondělí 25. srpna do půlnoci. „Omezeno bude také sledování streamového vysílání na internetových stránkách Z1, které bude přístupné pouze z českých IP adres,“ uvedla Dubášová. Z1 vysílá nejen na satelitu, ale také prostřednictvím zemského digitálního TV vysílání (zkráceně DVB-T), přes kabelové sítě a přes internetový protokol (IPTV). Také zpravodajsko-publicistická veřejnoprávní stanice ČT24 vysílá stejnými cestami jako Z1, tedy i volně nekódovaně přes satelit. Česká televize ale zvolila jiný postup než Z1 a signál po dobu her nezakóduje.

Ve chvílích, kdy se objeví například ve zpravodajských relacích a pořadech vysílaných na ČT1 nebo ČT2 a souběžně na ČT24 origiální záběry z her, na ČT24 se objeví omluva s tím, že tato stanice nemá práva je vysílat volně nekódovaně přes satelit. Diváci ČT24 tak například dnes nemohli sledovat začátek slavnostního zahájení her, které bylo souběžně a v celé délce vysíláno i na ČT2. Omezení se ale netýkají vlastních materiálů ČT. „Ve chvíli, kdy to bude například naše vlastní reportáž, se na ČT24 objeví,“ řekl ČTK mluvčí ČT Ladislav Šticha. V případě ČT4 Sport problém s právy není, neboť na rozdíl od své sesterské ČT24 od počátku vysílá kódovaně.

Vydáno pod