ČT a České radiokomunikace vybudují společnou síť vysílačů pro digitální TV

Praha - České Radiokomunikace (ČRa) a Česká televize dnes uzavřely smlouvu, na základě které zajistí Radiokomunikace síť vysílačů pro šíření signálu programů České televize. Smlouva se týká zemského digitálního TV vysílání a počítá s rozsahem pokrytí devadesáti procent obyvatelstva České republiky.

V současné době má přístup k digitálnímu vysílání čtyř programů ČT více než polovina Čechů v Praze, Brně, Ostravě a jejich okolí a také na Domažlicku a na Ústecku. Kmitočty, na nichž televize vysílá, jsou ale dočasné, trvalé frekvence získá až vybudováním takzvané sítě veřejné služby. Tu nyní zajistí ČRa. Přes tuto síť bude distribuován i digitální signál Českého rozhlasu.

ČT původně provozovatele sítě vysílačů pro DVB-T vybírala ve veřejné obchodní soutěži. Letos na konci června ji ale na doporučení výběrové komise zrušil generální ředitel veřejnoprávní stanice Jiří Janeček. Do tendru se přihlásily tři firmy, kromě Českých Radiokomunikací to byly i společnosti Tri R a Bohemia Royal. Posledně jmenovaná byla ze soutěže vyřazena, a stěžovala si proto u Antimonopolního úřadu, který se soutěží začal zabývat.