Výstavba nového brněnského studia ČT se zpozdí o čtvrt roku

Praha - Stavba nového televizního studia v Brně bude mít tříměsíční zpoždění. Důvodem je neúspěch výběrového řízení na firmu, která měla vypracovat projektovou dokumentaci k výstavbě. Do soutěže se totiž přihlásily tři společnosti, hodnotící komise ale musela všechny nabídky odmítnout. Členům Rady ČT to na jejich dnešním zasedání v Praze řekli zástupci veřejnoprávní televize.

Vedoucí televizní techniky brněnského studia ČT Pavel Čermák uvedl, že ve výběrovém řízení ČT hledala zhotovitele dokumentace fází projektové přípravy, tedy projektové dokumentace pro územní řízení, stavební řízení a pro výběr dodavatele stavby. Hodnotící komise původně jednu nabídku vybrala, při prověřování dokumentů ale bylo zjištěno, že část referencí zvolené firmy obsahovala lživé údaje.

Z důvodů zachování objektivity pak komise prověřila podobným způsobem i další dvě nabídky. Také u nich bylo podle Čermáka zjištěno, že obsahují spoustu nepřesností a rozporů se zadávacími podmínkami. Komise požádala tyto dvě zbývající firmy o vyjasnění, jedna tak neučinila vůbec, jedna ano, ale pro komisi nedostatečně.

„Komise (poté) konstatovala, že ani jedna z nabídek nesplnila podmínky zadávací dokumentace a ze zákona nemá jiné východisko, než všechny nabídky vyřadit a tím pádem veřejné řízení zrušit,“ dodal Čermák. V tomto smyslu předloží návrh generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi. Stavba se proto prodlouží minimálně o tři měsíce.

Odhadované náklady na stavbu studia včetně technického vybavení převyšují 600 milionů korun. Studio by mělo vzniknout do konce roku 2011. Televize dosud sídlí ve dvou budovách v centru města, dispozičně ale ne zcela vyhovují televizním potřebám. Pocházejí totiž z první republiky a dosud nebyly celkově rekonstruovány. ČT by chtěla prodat a z výtěžku uhradit část nákladů na výstavbu nového sídla.