Šéf rozhlasu Kasík podle Rady ČRo porušil lustrační zákon

Praha - Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík podle Rady ČRo porušil jako statutární zástupce tohoto veřejnoprávního média lustrační zákon. Rada se na tom dnes hlasy většiny svých členů usnesla na pravidelném veřejném zasedání. Šéf rozhlasu tvrdí, že byl podveden a že udělal vše, co bylo v jeho silách.

Kasík měl v roce 2001 jmenovat do funkce vedoucího kanceláře generálního ředitele ČRo a posléze i do funkce ředitele této kanceláře Libora Křivku, čímž podle rady porušil zákon. Křivka byl přitom veden jako agent vojenské kontrarozvědky. Při svém nástupu nepředložil ani lustrační osvědčení, ani čestné prohlášení. Sám Kasík si ani jeden dokument nevyžádal.

Křivka odešel letos v červenci

Tato podle rady protiprávní situace trvala od roku 2001 do konce července 2008, kdy Křivka po zveřejnění v médiích, že byl veden jako agent vojenské kontrarozvědky, požádal o uvolnění z funkce a Kasík mu vyhověl.

Rada si nechala vypracovat tři různé právní analýzy a všechny tři se shodovaly v tom, že Kasík lustrační zákon porušil. Rada se zároveň rozhodla požádat prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny ČR o konzultaci materiálů souvisejících s kauzou s legislativně-právním odborem a následně celou věc uzavřít.

Pochybení nepřijímám, tvrdí Kasík

Již dříve Kasík na svou obhajobu uvedl, že své pochybení nepřijímá a sám byl uveden v omyl. Ve chvíli, kdy se o Křivkově působení u vojenské kontrarozvědky dozvěděl, začal podle svých slov jednat. „Tvrdím, že jsem učinil vše, co zákon vyžaduje,“ řekl s tím, že věci, které s tím souvisí, delegoval na osobní oddělení.

Kasík v té souvislosti radu požádal, aby měl k dispozici ony tři právní analýzy. „Pokud mi není jasné, co v posudcích stojí, mohl bych být v argumentaci oslaben. Mám na to svůj právní názor a rád bych to porovnal,“ uvedl jako důvod.