Rada ČT jednala o rozpočtu na příští rok

Praha - Rada veřejnoprávní České televize na letošním posledním setkání projednala připravenou podobu rozpočtu na příští rok a hlasovat o něm bude 14. ledna. Rozpočet předpokládá vystačit si se sedmi miliardami a třemi sty osmnácti miliony korun. Na větší investice se mohou těšit hlavně vzdělávací a zábavné pořady či zpravodajství mapující výrazné události roku 2009, například české předsednictví EU.

Více než dvě miliardy korun půjdou do výroby pořadů, což je ovšem o 40 milionů méně než letos. O to více bude Česká televize investovat do digitalizace a více financí půjde i na šíření signálu.

„Na analogový signál dáváme půl miliardy korun. V současné době přibývá další signál, a to digitální, tam dáváme o 100 milionů víc. A peníze máme limitované, takže někde musíme ubrat, abychom někde mohli přidat,“ vysvětluje generální ředitel Jiří Janeček.

„Velmi potěšující je, že se významně zvedne výroba vzdělávacích pořadů, to je jeden ze stěžejních úkolů České televize,“ říká předseda Rady ČT Jiří Baumruk. K předsednictví EU vyrobí ČT například vzdělávací pořad pro děti Evropské pexeso, tedy animovanou vizitku zemí osmadvacítky.

Krotitelé dluhů poradí jak na finanční problémy

Další z nových pořadů půjde do vysílání už v lednu. Bude se jmenovat Krotitelé dluhů a profesionální finanční poradci v něm budou radit lidem, kteří se dostali do finančních problémů. Sobotní večery pak v příštím roce vyplní zábavné pořady, třeba Záhady přírody, které mimo jiné odhalí, proč lednímu medvědu není zima.

Největší objem ale v roce 2009 vytvoří redakce zpravodajství. „Příští rok Česko předsedá EU, máme Rok Evropy, 20 let od sametové revoluce, ve sportu budeme vysílat mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci,“ vypočítává ředitel zpravodajství Milan Fridrich. Redakce zpravodajství tak odvysílá přes pět tisíc hodin materiálu.