Lidé mohou na webu zjistit, kdy u nich bude vypnuta analogová TV

Praha - Na internetu lze jednoduše zjistit, kdy bude v konkrétní obci či městě vypnuto zemské analogové televizní vysílání. Informace se nalézají na stránkách státního informačního webu Digitalne.tv, jak potvrdila Hana Šebelová, marketingová ředitelka společnosti Internet Info, která web zajišťuje.

„Služba je dostupná z titulní strany a výsledkem vyhledávání je termín vypnutí pro všechny celoplošné televizní stanice,“ uvedla Šebelová.

Titulní strana serveru obsahuje jednoduchý formulář pro zadání úplného názvu obce. Výsledek vyhledávání zahrnuje pět termínů. Jednak čtyři termíny vypnutí analogového vysílání v dané obci z vysílačů velkého výkonu pro stanice ČT1, ČT2, Nova a Prima a jednak datum úplného vypnutí analogu v dané oblasti.

Všechny termíny podle Šebelové vycházejí z Technického plánu přechodu, jakéhosi jízdního řadu nastupující digitalizace zemského televizního vysílání. Plán má formu nařízení vlády, podle kterého se vypínají analogové a zapínají digitální vysílače.

„Uváděné termíny je však nutné brát jako orientační, protože v praxi často dochází k překryvu vysílačů. V konkrétních případech tak může být příjem analogového vysílání možný i po omezenou dobu po uvedeném termínu,“ podotkl vedoucí serveru Juraj Koiš.

Letité analogové televizní vysílání bude postupně v následujících měsících a letech vypnuto v celé ČR, poslední hlavní analogový vysílač by měl skončit v červnu 2012. Analogové zemské vysílání bude zcela nahrazeno jeho modernější digitální formou (označovanou DVB-T), kterou v současné době mohou naladit téměř tři pětiny obyvatel ČR.