Česká televize dá do filmu skoro 42 milionů korun

Praha - Česká televize, která je největším tuzemským filmovým koproducentem, v letošním roce doposud podepsala s producenty spolupráci na šesti nových filmových projektech, do kterých vloží téměř 42 milionů korun. Na peníze od veřejnoprávní televize se tak podle deníku mohou těšit připravované snímky Don't Stop režiséra Richarda Řeřichy, Hlava-ruce-srdce Davida Jařaba, Zoufalci Jitky Rudolfové, debut Miry Fornayové Lištičky, 3 sezóny v pekle Tomáše Mašína a normalizační thriller Pouta režiséra Radima Špačka. Filmy se objeví v kinech na podzim 2009 nebo v roce 2010, píše deník E15.

„Polovinu částky budou tvořit hotové peníze a polovinu věcná plnění jako zapůjčení ateliéru nebo techniky,“ řekl ředitel výroby ČT Václav Myslík.

Česká televize by rovněž měla mít podepsánu koprodukční smlouvu na film Tmář a jeho rok dokumentaristy Karla Vachka. V jednání je i snímek ze druhé světové války Tichá pošta režiséra Petra Nikolaeva. Na počátku roku 2009 přitom televize oznámila, že má pro letošek podepsáno 19 koprodukcí hraných filmů a dokumentů v celkovém objemu 139 milionů korun.

Česká televize bude koprodukovat další Svěrákův film

Ještě ambicióznější koprodukční program čeká veřejnoprávní televizi v příštím roce. Patrně se jí podařilo získat podíl na očekávané komerční bombě Jana Svěráka Kuky se vrací, filmu, který bude kombinovat živé herce s loutkami. Start natáčení se plánuje na počátek roku 2010. Minulý Svěrákův snímek Vratné lahve, který utržil více než 123 milionů korun, přitom koprodukovala televize Nova.

Kromě nového Svěrákova filmu pak bude Česká televize koprodukovat novinku Jana Švankmajera Přežít svůj život, fantasy Poslední děti Aporveru s rozpočtem skoro 80 milionů korun nebo jedinečný projekt Alois Nebel, který kombinuje animaci s živými herci.

Zatím prý není jasné, jak se probíhající krize trhu s televizní reklamou projeví na chuti komerční televize Nova investovat do českých filmů. V tuto chvíli je jistá spolupráce na snímku 2 Bobule a filmu Ulovit miliardáře se shodnými rozpočty 23 milionů korun. V současné době se největší komerční televize podílí na filmu Jana Hřebejka Kawasakiho růže nebo na snímku Operace Dunaj, kde se režijní supervize chopil Jiří Menzel, uvedla mluvčí TV Nova Michaela Fričová.

  • Karel Vachek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/313/31284.jpg
  • Jan a Zdeněk Svěrákovi zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51069.jpg
Vydáno pod