Generální ředitel ČT Janeček: Kdo nedělá chyby, neexistuje

Praha - Generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi skončí v červenci šestileté funkční období, je proto na čase bilancovat. Janeček, jenž byl hostem pořadu Před půlnocí, se vyjádřil ke světlým chvilkám svého ředitelování, nebál se však odpovědět ani na ožehavé otázky ohledně propouštění či kauzy kolem tehdejšího vrchního a programového ředitele Františka Lamberta. Bývalý moderátor Událostí zároveň zavzpomínal na své začátky v ČT a přiblížil, co se mu nejvíce líbilo na reportérské práci, kterou několik let zastával.

Jiří Janeček rozděluje své šestileté období ve funkci generálního ředitele na několik etap. „První etapou bylo období finanční stabilizace, kdy se podařilo ze stamilionových ročních schodků upravit rozpočet tak, že je vyrovnaný. Stálo to spousty sil, bolelo to,“ připouští Janeček. „Pak nastalo období boje o poplatky, který se podařil vyhrát. Následoval boj o zmasivnění - ustavení dvou kanálů, což považuji za ohromný úspěch,“ připomíná generální ředitel vznik samostatných okruhů ČT24 a ČT4. „Stálo to ohromné síly, přesvědčování lidí, kteří se k tomu moc neměli a stále by vyčkávali,“ dodává.

Zajímá mě výsledek, tvrdí Janeček

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Janeček připouští, že jeho práce nebyla vždy stoprocentní. „To bych byl namyšlený, ale ke sto procentům, co jsem udělal s týmem mých lidí se to blíží. Jsem spokojen s tím, co se udělalo, byť jsem si vědom toho, že se udělala spousta chyb. Kdo chyby nedělá, neexistuje,“ tvrdí.

Některá média Janečka kritizovala například za personální kroky. „Když stavíte dům, děláte různé práce, které můžou být čisté i nečisté. Je podstatné, jestli ten dům stojí, jestli je takový, jak ho navrhl architekt, zda je k bydlení a jestli se tam bydlí správně. Cesta k tomu, jak se ten dům postaví, mě příliš nezajímá, mě zajímá výsledek,“ vysvětluje Janeček s tím, že novináři podle něj v řadě případů neví, o čem mluví, protože si neověřují informace.

S personální politikou souvisí i aféra kolem bývalého vrchního, programového a později finančního ředitele ČT Františka Lamberta. Ten byl totiž před rokem 1989 členem Lidových milicí, což bylo podle lustračního zákona s jeho tehdejší funkcí neslučitelné. „Některé situace nebyly bezesporu stoprocentně příjemné. K Františku Lambertovi jsem ztratil osobní přátelství,“ říká Janeček.

Janeček: Reportérská práce mi chybí

Už zanedlouho bude Janeček před Radou ČT obhajovat svůj post generálního ředitele, své šance však nedokáže odhadnout. „Před šesti lety jsem byl zvolen díky tomu, že dohoda politických stran nefungovala. Teď se možná dohadovat budou, možná se dohodnou a možná se jim nebudu líbit,“ myslí si.

Bývalý „krajánek“ a moderátor Událostí zavzpomínal i na staré časy: „Moderátorská role byla lehký exhibicionismus, který mě přešel po pár letech, protože pak si člověk zvykne. Reportérská práce ale byla bezesporu mnohem zajímavější, chybí mi. Dostával jsem se do prostředí, do kterých bych se jako normální občan nikdy nedostal. Byl to báječný život, líbilo se mi to,“ zakončil Janeček.