Wikipedia plánuje zvýšení spolehlivosti

Praha – Internetová encyklopedie Wikipedia, tvořená samotnými uživateli, se rozhodla k radikálnímu kroku. Vzhledem k tomu, že projekt čelí dlouhodobé kritice kvůli nepřesnostem, chystá opatření na zvýšení spolehlivosti. Informuje o tom CNN. Nově budou na správnost obsahu některých zpráv dohlížet editoři.

Zavedení kontroly před publikací příspěvku má své zastánce i odpůrce. Na jedné straně stojí ti, kteří v tomto kroku vidí odklon od samotného principu Wikipedie. Jiní uznávají, že záměr pouze dokazuje, že on-line projekty jsou stále složitější a potřebují více pravidel.

„Je mi z toho smutno. Také proto, že to pravděpodobně povede ke zpomalení tvorby nového obsahu,“ komentoval plánovaný krok vedoucí projektu ReadWriteWeb Marshall Kirkpatrick. Naopak šéf kanceláře Wired.com John Abell si myslí, že tento krok je nejen dobrý, ale i nezbytný a spravedlivý. „V historii Wikipedie bude pravděpodobně považován za stěžejní úpravu,“ dodal.

Wikipedia hodlá zavést vlastní editory (zdroj: ČT24)

Wikipedie ve své dnešní podobě vznikla v roce 2001. Od té doby její popularita stále roste. Zatímco v roce 2005 obsahovala jeden a půl milionu článků, vloni jich bylo přes deset milionů.