ČT by měla mít v Rusku zpravodaje, míní její rada

Praha - Česká televize by opět chtěla mít brzy svého stálého zpravodaje v Ruské federaci. Ten by ale měl mít v Rusku na základě vzájemných dohod vytvořeny takové podmínky, aby mohl nerušeně pracovat. Po dnešním jednání Rady ČT to řekl její předseda Jiří Baumruk. Generální ředitel ČT Jiří Janeček rozhodl o zrušení postu zpravodaje počátkem března poté, co se nepodařilo získat pro tehdejšího zpravodaje Josefa Pazderku nutné pracovní vízum. Podle Baumruka by se na diplomatickém poli měla uskutečnit zásadní jednání a hledat řešení, aby zpravodaj ČT nebyl brán jako rukojmí.

ČT přistoupila ke zrušení postu zpravodaje v Rusku poté, co se marně pokoušela zvrátit rozhodnutí ruských úřadů neprodloužit Pazderkovi pracovní vízum. Pazderka požádal o klasické prodloužení pracovního víza a jeho žádost byla v polovině února bez udání důvodu zamítnuta.

„Oficiálně nebyl nikdy sdělen důvod, proč ruská strana běžné žádosti odmítla vyhovět. Podle neoficiálních informací má jít o reciproční opatření za postup českých úřadů proti ruským pracovníkům tajných služeb, kteří mají v České republice zpravodajské krytí jako novináři,“ uvedl dříve mluvčí televize Ladislav Šticha.

Od roku 2006 je to už druhý případ, kdy nebyla zpravodaji ČT poskytnuta možnost v Ruské federaci pracovat. Prvním reportérem byl Jan Moláček. Tehdy šlo o odvetu ruských úřadů za vypovězení zpravodaje ruské agentury Novosti Leonida Sviridova z ČR.