Speciál ČT24: Arabský svět se bouří

V centru Káhiry dnes ve slavnostní atmosféře, za zpěvu hymny a s vlajkami v rukách protestují desetitisíce lidí za odstoupení egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Desetitisíce lidí se sešly i v druhém největším městě Alexandrii. Dnešnímu dni přezdívají „den ochodu“, protože vyprší ultimátum, které Mubarakovi dala opozice k opuštění úřadu. Egyptský prezident zatím nedal najevo, že by okamžitě odstoupil, ale slíbil, že nebude znovu kandidovat v podzimních volbách. Američtí diplomaté celou noc o okamžité demisi Mubaraka vyjednávali. Prezident ale uvedl, že by jeho odchod vyvolal v zemi chaos a nejistotu.

Včera vyšly do ulic desetitisíce Jemenců v rámci Dne hněvu vyhlášeného opozicí. Odpůrci prezidenta Alího Abdalláha Sáliha požadují rozsáhlejší reformní změny, v metropoli Saná ale demonstrují i prezidentovi stoupenci. Protesty zatím podle agentur pokračují pokojně, střety mezi oběma tábory nejsou hlášeny.

V Tunisku i po vyhnání prezidenta Zína Abidína bin Alího a po změnách v prozatímní vládě pokračují nepokoje. Nový ministr vnitra obviňuje z útoku na budovu ministerstva vnitra některé členy tuniských bezpečnostních sil. Při nepokojích, které minulý měsíc vedly k pádu prezidenta, v Tunisku zahynulo 200 lidí a 510 utrpělo zranění.

ČT24 bude od 19:30 do 21:00 vysílat speciální pořad k nepokojům v arabských zemích.