AppParade představila iVysílání v iPadu a jiné chytré aplikace

Praha - Diváci České televize se mohou těšit na spuštění aplikace iVysílání v tabletech iPad. Odborné veřejnosti byla tato možnost představena v úterý na v pořadí třetí přehlídce vývojářů mobilních aplikací AppParade. Uživatelé si tak budou moci přehrávat záznamy i živá vysílání všech kanálů ČT v přehledné podobě.

Na raketový vzestup prodejů chytrých telefonů a tabletů již delší dobu reaguje také sekce Nová média ČT. Česká televize představila řadu aplikací pro tato zařízení, mezi které se v následujících týdnech zařadí i ucelený přehled jejího vysílání pro uživatele tabletů iPad. „iVysílání je internetový videoarchiv, ve kterém je obsaženo téměř pět let videa pořadů a přenosů - všeho, co čtyři programy ČT za tuto dobu vytvořily,“ vysvětlil výkonný ředitel divize Nová média ČT Milan Fridrich.

Aplikaci teď čeká schvalovací proces v Apple Store. Podle Fridricha se pak publikace pro uživatele očekává přibližně za 14 dnů. V nejbližších měsících se iVysílání přesune také do mobilů využívajících platformy Android, Symbian či do iPhonů. „O tyto aplikace je zájem a má smysl je dělat. Vše souvisí s rozvojem chytrých telefonů, který až v tomto roce zaznamenává opravdový boom,“ dodal šéf Nových médií ČT. Podle zprávy analytické společnosti IDC jen v uplynulém kvartálu stouply prodeje chytrých telefonů meziročně téměř o 80 procent.

Scéna mobilních aplikací roste (zdroj: ČT24)

Aplikace ČT využívá přes sto tisíc diváků

Již dostupné aplikace ČT má v tuto chvíli staženo ve svých telefonech přes sto tisíc lidí, přičemž polovina z nich na telefonech iPhone. „Na iPhonech iVysílání denně sleduje přes 3 500 lidí,“ přiblížil zástupce Nových médií ČT Tomáš Hodboď.

Na přehlídce domácí tvorby v oblasti aplikací pro mobilní telefony a tablety AppParade se představilo celkem 22 projektů. O nejlepší aplikaci kromě iVysílání soutěžily například agregátor slevových serverů, rychlý program k vyřešení pojistné události nebo matematická hra pro děti.

V hlasování diváků nakonec zvítězila aplikace Nigh Walker od firmy Multimedia atelier, která telefon promění na blikající odrazku. Díky ní je uživatel nepřehlédnutelný třeba pro projíždějící vozidla. „Aplikace toho neumí mnoho, ale zachraňuje životy,“ zdůraznil vývojář Tomáš Zvěřina.