Hackeři chtějí zveřejnit zdrojový kód k softwaru Norton Antivirus

Dillí/San José - Skupina indických počítačových hackerů zveřejnila část zdrojového kódu programu Norton Antivirus, který vyrábí americká společnost Symantec. Chtějí tak podpořit Američana Jamese Grosse, který na Symantec podal žalobu za údajné zastrašování spotřebitelů. Zástupce hackerů, který vystupuje pod přezdívkou Yama Tough, chce podle agentury Reuters v úterý zveřejnit kompletní kód.

Gross v žalobě tvrdí, že Symantec spotřebitelům nabízí zkušební verzi antivirového programu, který při použití naskenuje systém a pak oznámí, že na počítači uživatele byly zjištěny bezpečnostní hrozby. Software je podle žaloby upraven tak, že hlášení o bezpečnostních hrozbách vydá bez ohledu na to, zda v počítači jsou, anebo ne. Žaloba tak naznačuje, že Symantec se snaží svůj software prodávat pomocí zastrašování.

„Toto úterý uvidíte kompletní zdrojový kód programu Norton Antivirus v objemu 1,7 gigabytu. Zbytek bude následovat,“ napsal Yama Tough na svém profilu na síti Twitter. Yama Tough mluví za skupinu hackerů, která si říká Lords of Dharmaraja. Před pár dny hacker zveřejnil část zdrojové kódu a několik skrytých e-mailů. Data podle něj pocházejí ze serverů indické vlády.

Jádrem sporu je verze softwaru z roku 2006 a týká se skupiny programů Norton utilities a PC Tools. Hackeři prozatím zveřejnili více než 13 tisíc souborů. „Předejte to soudním orgánům, ať ten spor vyhrajete,“ vzkazují hackeři přes Twitter Američanovi. Zatím ale není jasné, jak přesně by mohl zdrojový kód v tomto sporu pomoci. Symantec tvrdí, že je podaná žaloba bezpředmětná.

Američanův právní zástupce Jay Edelson řekl, že pomoc hackerů je pro něj nepřijatelná. „Nemyslíme si, že je nezbytné využít takovou formu podpory a my sami útoky hackerů nepodporujeme,“ řekl Edelson. „Nejsme národem darebáků, kde by jediná naděje pro lidi spočívala v tom, že budeme brát spravedlnost do svých rukou,“ dodal.

Internet
Zdroj: ČT24

Mluvčí společnosti Symantec uvedl, že firma skupinu programů Norton Utilities 2006 už neprodává, ani nepodporuje. „Současná verze programů Norton utilities byla zásadně přebudována a s programem Norton Utilities 2006 už nesdílí žádnou část kódu,“ řekl. Firma také potvrdila, že se někdo zmocnil části jejího zdrojového kódu, informace ale prý nepocházejí ze serverů firmy a její síť nebyla kompromitována.