Telefonica převádí čtvrtou digitální síť na Digital Broadcasting

Praha – Firma Telefónica Czech Republic převede příděl rádiových kmitočtů pro čtvrtý vysílací multiplex partnerské společnosti Digital Broadcasting. Jejím úkolem má být dobudovat a následně zajišťovat provoz této sítě, ve kterém vysílají ČT1 a Nova v HD rozlišení nebo hudební stanice Óčko. Televizní vysílání by tím podle Českého radiokomunikačního úřadu mělo být dostupnější i pro menší televize v regionech.

„Držitelem přídělu licence se stane firma Digital Broadcasting, která ve své spolupráci s Telefonicou rozvine celou síť multiplexu 4, aby se rozšíril do co nejvíce krajů,“ uvedl předseda telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. Výhodou čtvrtého multiplexu by podle něho měla být také nízkonákladovost.

Otevírá se tak možnost pro uplatnění řady lokálních televizí na krajské či městské úrovni, které se často obracejí na úřad se žádostí o udělení licence. „Společnost Telefónica Czech Republic se k tomuto kroku rozhodla kvůli tomu, že do budoucna se hodlá zaměřit plně na telekomunikační a ICT služby, které jsou jádrem jejího podnikání,“ sdělila Právu tisková mluvčí Telefónica Czech Republic Hana Farghali.

Rozhovor s Pavlem Dvořákem (zdroj: ČT24)