Šámal: Nejtěžší bude udržet kvalitu nových Událostí

Praha – Česká televize zítra spouští nové Události. Zpravodajství ČT se podle jeho šéfa Zdeňka Šámala na den D připravovalo několik měsíců. Kromě obměny studia, grafického vzhledu či složení moderátorů proto slibuje zejména jasnější a spolehlivější zprávy, jež zaujmou i ty diváky, kteří hlavní zpravodajskou relaci v minulosti nesledovali. Pořad ve zbrusu nové podobě můžete sledovat na ČT1 a ČT24 od 18:57, nedělním vydáním budou provázet Marcela Augustová a Jakub Železný.

Ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal doufá, že Události v první aprílový den budou bezchybné. „Měly by proběhnout tak, aby uspokojily všechny, kteří se na ně dívají a řekli si, že to nejsou pouze změny spočívající v tom, že jsme přebarvili studio a nasadili nové moderátory,“ prohlásil v pořadu Interview ČT24.

Ještě důležitější než premiérové uvedení pořadu bude podle Šámala zajistit, aby si lidé hlavní zpravodajskou relaci veřejnoprávní televize zapnuli i v pondělí a poté následující dny. „To těžké bude udržet kvalitu, protože my se na tu neděli připravujeme půl roku. Těžké budou ty dny potom,“ podotkl.

Události jsou pořadem jednoho moderátora

Po 14 letech bude roli hlavního moderátora zastávat pouze jeden člověk, kterého v poslední třetině relace doplní tzv. moderátor-reportér. „Druhý moderátor bude již v průběhu dne pracovat na tématech, která budeme považovat za důležitá,“ objasnil Zdeněk Šámal tuto pozici. Občas bude také moderátor-reportér vyslán do terénu, přistoupí se k tomu však pouze ve výjimečných případech. „Nechceme je nasazovat do bláta a do pole za každou cenu,“ dodal šéf zpravodajství ČT s úsměvem.

Mimo hojně diskutovaných změn ve složení moderátorů Události od 1. dubna čeká i zbrusu nová grafická podoba, znělka a logo. Pořad vysílaný v HD kvalitě se bude odehrávat v polovirtuálním studiu, které umožní pracovat s dotykovou plazmovou obrazovkou a měnícím se pozadím.

Aneta Savarová, Marcela Augustová, Jakub Železný, Jolana Voldánová (zleva)
Zdroj: ČT24

Moderátory Událostí budou od 1. dubna zkušení zpravodajští profesionálové: Marcela Augustová, Aneta Savarová, Jolana Voldánová a Jakub Železný.

Nejvyšší vedení ČT včetně generálního ředitele Petra Dvořáka již dopředu avizovalo, že sledovanost nebude hlavním kritériem úspěšnosti nových Událostí. Cílem je spíše přetáhnout diváky konkurenci. „Zhruba 150–200 tisíc diváků, kteří během dne sledují vysílání ČT24 alespoň půl hodiny, se večer podívá na hlavní zpravodajství na televizích Prima Family nebo Nova, což je docela značný počet, uvedl Šámal. “Jsou tady divácké skupiny, které by mohlo naše zpravodajství oslovit."

Zprávy budeme dál řadit podle důležitosti

Celá sekvence nabitá informacemi bude trvat hodinu. Zahájí Počasím v 18:57 a po samotných Událostech, které startují přesně v 19:00, následují Branky body vteřiny. Ty ve všední dny začínají vždy v 19:50, o víkendu dokonce o tři minuty dříve. 

„Důležité a aktuální věci patří na začátek,“ odpověděl Šámal na otázku, podle jakého klíče budou reportáže v novém pořadu řazeny. Vzhledem k prodloužené stopáži celého bloku proto ani nebudou jednotlivé zprávy tematicky seskupovány. „Nebudeme oddělovat domácí zpravodajství od zahraničního, ekonomického, kulturního a regionálního zpravodajství,“ slíbil Zdeněk Šámal s tím, že ČT chce tímto způsobem pokračovat v trendu, který panuje i v ostatních zahraničních televizích.

Nový kabát dostanou i sportovní Branky, body, vteřiny a Počasí. BBV budou nově moderovat Barbora Černošková, Petr Vichnar a Jan Smetana, zůstává Vojtěch Bernatský. Nemění se složení týmu Počasí, i nadále budou pořadem provázet Taťána Míková, Alena Zárybnická, Pavel Karas a Michal Žák.