Český Krteček dobývá Čínu

Peking – Na obrazovky čínské státní televize CCTV míří český večerníček o Krtečkovi. Vrací se tam zhruba po deseti letech. Vysílací práva na něj dnes Číňanům daruje česká finanční skupina PPF. Krtečka do Číny doprovodila vnučka otce Krtečka – ilustrátora Zdeňka Milera – Karolína Milerová a první dáma Livia Klausová a několik dalších českých politiků.

Krtečka zná ze svého dětství asi každý Čech. Dobře si pamatujeme, jak si nechával ušít kalhotky nebo jak jezdil v malém růžovém autíčku. V Číně to už ale tak není. „Vyrostla tady generace, která Krtečka nezná, protože se dlouho nevysílal. Čili nejen, že to zvýší povědomí, ale zvýší to příznivý obraz České republiky, který nám umožní vytvořit atmosféru, která bude příznivější pro rozvoj spolupráce i v ostatních oblastech, ať už je to politická, kulturní nebo ekonomická,“ vysvětlil v rozhovoru pro Český rozhlas ředitel Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jan Kohout.

Krteček bude po dlouhé době prvním zahraničním večerníčkem, na který se čínské děti podívají. Čínská státní televize ho uvede při příležitosti zahájení školních prázdnin, což připadá právě na 13. července.

Krtečkovi táhne na šedesátku

Populární postavičku údajně vymyslel Zdeněk Miler v roce 1954, když zakopl o krtinec. Postavička je a byla velmi originální, na rozdíl od jiných zvířátek se totiž neobjevila v amerických animovaných filmech z dílny Walta Disneyho.

První díl pohádky pak vznikl v roce 1957. Šlo o epizodu Jak Krtek ke kalhotkám přišel. Kromě ústřední postavy Krtečka se v ní objevila také například žába, čáp nebo ježek. Dalšího dílu se seriál o Krtečkovi dočkal až v roce 1963, kdy přibyla epizoda Krtek a autíčko. V roce 1966 následoval Krtek a raketa. Celkem má dnes seriál 49 dílů. Poslední přibyl v roce 2002.

Kolem Krtečka se roztočil velký byznys. Prodávají se plyšové figurky. Krtečka můžete sledovat na internetu on-line nebo si pořídit domů třeba DVD. V Číně se ale Češi bojí kopírování. I když se Krteček dostane na čínské obrazovky, práva na výroby figurky v Číně nikdo nedostane.