Česká televize jmenovala kreativní producentku pro dětskou tvorbu

Kreativní producentkou pro dětskou a vzdělávací tvorbu se na základě výběrového řízení stala dlouholetá spolupracovnice České televize Barbara Johnsonová. Do funkce ji jmenoval generální ředitel Petr Dvořák k 1. prosinci 2012. Úkolem kreativní producentky bude mimo jiné i vytvoření a vedení tvůrčí producentské skupiny dětské tvorby pro připravovaný kanál České televize zaměřený na děti, mládež a vzdělávání.

Barbara Johnsonová začala pracovat v České televizi v roce 1993 na pozici dramaturgyně v tvůrčí skupině Jiřího Chalupy. Od roku 2004 působí jako dramaturgyně hrané tvorby pro děti a mládež ČT. Na svém tvůrčím kontě má i celou řadu pohádek (Micimutr, O království z nudlí, O bílé paní, Kouzla králů, 100+1 princezna, Škola ve mlejně, Anděl Páně) nejnověji se dramaturgicky podílela na pohádce O pokladech, která má premiéru 30. 12. 2012. Spolupracovala ale i na seriálech (Mazalové, Ať žijí rytíři) a krátkých filmech, určených pro mezinárodní výměnu EBU (Mimozemšťan, Past na Ježíška a Anděl). Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor národopis, se specializací na žánry pohádka, pověst či lidové divadlo.

Pracovní ambicí Barbary Johnsonové je zasadit se o vznik tvůrčí producentské skupiny, která koncepčně a systematicky naváže na tradici české televizní tvorby pro děti a odpovídajícím způsobem ji bude dále rozvíjet. Chce vytvářet pořady kvalitní, nadčasové, divácky úspěšné a s perspektivou mnoha repríz, takové pořady, které mají potenciál stát se součástí pomyslného zlatého fondu a výkladní skříní dětské tvorby České televize.

„S trochou nadsázky můžeme říci, že Česká televize by tu měla být pro každého, ale pro děti zvlášť. Nejen proto, že jí to ukládá zákon, ale především z důvodů daleko podstatnějších. Investice do pořadů pro děti je investicí do naší vlastní budoucnosti,“ říká nově jmenovaná kreativní producentka Barbara Johnsonová.

Vydáno pod