Nechceme finančně podporovat Lukjaněnka, říká editor Arga. Příjmy z jeho již vydaných knih pošle Post Bellu

Události, komentáře: Nechceme finančně podporovat Lukjaněnka, říká editor Arga (zdroj: ČT24)

Nakladatelství Argo oznámilo, že přestává vydávat knihy Sergeje Lukjaněnka kvůli jeho podpoře invaze Ruska na Ukrajinu. Příjmy z těch, které už jsou v nabídce, chce posílat organizaci Post Bellum. Ruský autor fantasy, například úspěšné série Hlídka, v reakci označil Čechy za národ se sklony k nacismu. Na jeho slova otevřeným dopisem odpověděl nejprodávanější český autor fantasy František Kotleta. V Událostech, komentářích se k tématu vyjádřil editor nakladatelství Argo a publicista Martin Šust.

Šust uvedl, že o stažení již vydaných knih nakladatelství nepřemýšlelo. „Když už vydáte dvacet osm knih jednoho autora a je to kmenový autor našeho nakladatelství… Stojíme si za tím, co jsme vydali, v těch knihách není propaganda nijak vidět, jsou tam možná lehké náznaky,“ řekl editor. Nakladatelství podle něj nespojuje knihu s autorem, svým krokem chce vyjádřit vztah k Lukjaněnkovu prohlášení a to, že spisovatele nechce dál finančně podporovat.

Publicista připomněl, že před pěti lety podobně vyřadilo Argo z edičního plánu román Zachara Prilepina. Kniha byla připravená k vydání, když se ale spisovatel postavil na stranu Donbasu a začal za něj bojovat ve speciální jednotce, Argo publikování románu zrušilo. Vyšel v jiném nakladatelství.

Lukjaněnko v českém literárním prostředí

Český autor fantasy bestsellerů František Kotleta ostře vystoupil proti Lukjaněnkovi, zároveň ale zopakoval, že si nemyslí, že je správné přestat jeho díla vydávat. Šust říká, že ruský spisovatel z českého literárního prostředí zcela nezmizí. „Pokud nebude chtít on sám přestat být vydáván u nás, protože takto už to zakázal v ukrajinštině,“ připomněl.

Argo publikuje Lukjaněnkovo dílo v koedici s nakladatelstvím Triton, které bude podle Šusta možná v jeho vydávání pokračovat samostatně.

Šust také připomněl, že Lukjaněnko dopis účastníků literárního festivalu Hvězdy nad Donbasem z 28. února inicioval a podepsal se pod něj jako první. Dopis vyjadřuje podporu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruské armádě ve „speciální operaci“ na Ukrajině.

Lukjaněnkovo prohlášení, že Češi mají kvůli odsuzující reakci v sobě projevy nacismu a „nejsou schopni být vděční těm, kteří je zachránili před okupací“, Šusta nepřekvapilo. „Je to v rámci ruské propagandy, kterou v posledních dnech sledujeme. Poláky také obvinili z nacismu, Ukrajinu ,denacifikují’,“ připomněl.

Nakladatelství ale nadále bude vydávat jiné ruské autory. Ne všichni totiž invazi na Ukrajinu podporují.