Vratislav Brabenec s Krištofem Kinterou se podělili o Život v Ječný

Vratislav Brabenec vydal knihu s výtvarným doprovodem Krištofa Kintery (zdroj: ČT24)

Legenda československého undergroundu Vratislav Brabenec a uznávaný výtvarník Krištof Kintera spojili tvůrčí síly v knize Život v Ječný. Brabencovy texty na pomezí básní a vzpomínek doplňuje Kintera originálními kresbami i fotografiemi ze svého ateliéru.

Vratislav Brabenec se dal s Krištofem Kinterou pracovně dohromady v jednom z pražských podniků, kde undergroundový literát a hudebník  s přítelem Richardem Pechou založil nakladatelství.

„Krištof Kintera viděl, jak si tam občas předáváme papíry, a říkal: ‚Kluci, nemáte něco? Já bych k tomu něco nakreslil.‘ Tak jsme říkali: ‚My ti něco přineseme.‘,“ prozradil Brabenec.

„A dokud to nevyšlo, ani jsem nevěděl, co jsme mu vůbec dali. Těch věcí máme stovky. Ale je to překvapení příjemné,“ dodává. Život v Ječný obsahuje jeho „sloupky“, tedy krátké literární úvary, v nichž se mísí vzpomínky, úvahy i prostá pozorování.

Vratislav Brabenec s knihou Život v Ječný
Zdroj: ČT24

Vznikla tak všehochuť z úvah nad pivem, z vyznání nikdy nevyřčené lásky k filharmonistce, z anekdotických vzpomínek na eskapády Ivana Jirouse nebo na nucenou emigraci v Kanadě. Nechybí ani vzpomínka na vězení, Brabenec ji ale pojal humorně.

Kintera: Vráťa je pro mě poslední mohykán

Kintera Brabencovy postřehy rozšířil nejen kresbami. Texty doříkává i vlastními úvahami a nejednou používá k ilustraci fotografie ateliéru, kde vytváří své sochy. „Vráťa je pro mě postava z dějin. Jeho generace nám zajistila svobodu a Vráťa je jeden z posledních mohykánů téhle strašně důležité revolty a vůle po svobodě,“ říká Kintera. 

V době zavřených hospod místo svým přátelům svěřuje Brabenec historky papíru, brzy prý vydá několik dalších sbírek a také jednu pohádku.