Ubal a zmiz, radí česká gangsterská komedie. Odkazuje k filmům Guye Ritchieho

Adam Hobzik natáčí gangsterskou komedii (zdroj: ČT24)

Režisér a scenárista Adam Hobzik dotočil svůj celovečerní debut s názvem Ubal a zmiz. Černá komedie se inspiruje stylem britských gangsterek, odehrává se ale v Praze. V příběhu odehrávajícím se během jedné noci hrají například Matouš Ruml, Marek Lambora nebo Karel Dobrý.

Gangsterská komedie není v Česku mezi filmaři dvakrát vyhledávaným žánrem. Blízko k němu měl zatím jediný Hobzikův větší filmařský projekt – internetový seriál Pizza Boy, který také točil i psal.

Pěstírna trávy, stárnoucí rocker i vyhořelý policista

„Pro mě jako pro herce je to velmi atraktivní, protože je to dramatické. Myslím, že to bude velká jízda,“ odhaduje herec Matouš Ruml. Hraje jednoho ze dvou kamarádů (tím druhým je Janek Gregor), kteří dostanou příležitost uzavřít kšeft roku, pokud se jim ovšem během pár hodin podaří zjistit, kdo sklidil jejich pěstírnu marihuany. 

Do cesty se jim připlete také frontman rockové kapely Kranken Wagen (Tomáš Matonoha) nebo zpěvák André (Marek Lambora), jehož největším problémem do doby, než si na letišti splete kufr, bylo to, jak natočit popové album pro teenagery.

Mafiány na plátně zastupují Predrag Bjelac a Karel Dobrý, stranu zákona pak dva suspendovaní policisté Martin Hofmann a Leoš Noha, z nichž jeden se chová jako psychopat a druhý je vyhořelý.

Matouš Ruml, Janek Gregor, Lukáš Duy Anh Tran při natáčení filmu Ubal a zmiz
Zdroj: Vojtěch Resler/CinemArt

Ve snímku hraje i Duy Anh Tran, přezdívaný Lukáš, který má hereckou zkušenost s nelegální pěstírnou ze svého loňského debutu ve filmu Jiřího Mádla Na střeše. „Kývl jsem na ni prakticky hned,“ říká o snímku Ubal a zmiz. „Je to ulítlý projekt volně inspirovaný Guyem Ritchiem,“ dodává, že nápadná podobnost názvu s komedií Sbal prachy a vypadni není náhodná.

Raději film než práva

Celovečerní debut, v němž jde o velké peníze, sekání malíčků a touhu žít podle vlastních pravidel, připravoval Adam Hobzik pět let. „Zjistil jsem, že je velký rozdíl mezi mými představami, jak by to mělo vypadat na plátně, a možnostmi českých produkcí,“ přiznává. „Nastala samozřejmě spousta škrtů a to byl moment, kdy jsem si říkal, jestli má vůbec smysl tady ten film natáčet,“ připouští. 

Hobzik je absolventem FAMU, zároveň vystudoval i práva. Filmovým scénářům dal ale nakonec přednost. „Ráno se probudím a už o filmu přemýšlím, jdu spát – a přemýšlím o filmu. Díky tomu můžu uspět, to by se mi v právu nepodařilo, aspoň ne tak, aby mě to bavilo furt. Film má svoje velké kouzlo a člověk tomu snadno propadne,“ říká nadějný filmař. 

Jestli i diváci propadnou jeho celovečernímu debutu, zjistí příští rok v březnu, kdy by měl mít film Ubal a zmiz premiéru.